Témakör: Legnépszerűbb cikkeink

Eltitkolt vitaminhiány - avagy miért szedj D vitamint az őszi-téli hónapokban

Miért lehetünk betegek - mi felnőttek - és miért lehetnek betegek a gyermekeink? A válasz nagyon egyszerű, logikus és ami még fontos, ez ma már nem is titok!

Hivatalos jelentések szerint: a D-vitamin hiánya olyan mértékben általános a gyermekek körében, hogy emiatt egy teljes generációra vetítve várhatóak súlyos egészségügyi problémák a jövőben. Egy friss tanulmány a Pediatrics című lapból azt állítja, hogy az 1-21 éves korosztály körében a D-vitamin hiány 50-60%-ot is meghaladja átlagosan.
Pár év múlva a ma D-vitamin hiányban (a cikk szerint csupán elégtelen bevitel) szenvedő gyerekek olyan jól jövedelmező betegségekkel jelentkeznek a gyógyszertárakban, mint rák, depresszió, csontritkulás, elhízás és szívbetegségek, amiket számos kutatás hozott szoros kapcsolatba a D-vitamin hiányával.

Miért ilyen alacsony a gyermekek D-vitamin szintje?

Elsősorban civilizációs problémákra vezethetők vissza, másodsorban a szülői teljes tájékozatlanságra.

A napfény hatására a testünk képes maga előállítani D-vitamint és ha megfelelő az étrendünk az ételeinkből is képesek vagyunk hasznosítani. Mivel azonban a gyermekeink életmódja ma már olyan, hogy többet ülnek a számítógép előtt, mint a játszótéren, sőt, ma már szinte egész nap az iskolában vannak, így nem tartózkodnak napsütésben (vagy legalább természetes fényben és levegőn) naponta egy-két órát. A gyors és készételek vitamin tartalma sem elegendő, így a napfény hiánya és az elégtelen táplálkozás eredményén nincs is mit csodálkozni.

Másik nagy tévhit, hogy nyáron ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között.! Illetve ez talán helyes, ne tartózkodjunk tűző napon, de a levegőn és árnyékban, vagy félárnyékban igen! A napolaj és ózonlyuk üzletág nyáron szinte naponta szajkózza, milyen veszélyes a napon tartózkodni és mára elérték, hogy senki nem tudja, hogy a napfény létfontosságú tápanyag, azt viszont mindenki tudja, hogy milyen veszélyes! Megemlíteném itt azt is, hogy azt elfelejtik hozzátenni, hogy a napfényvédő krémeik legalább 5 rákkeltő anyagot tartalmaznak, tehát csak akkor kenje magára valaki, ha megunta az életét. A napvédő krémek miközben felszívódnak a bőrön keresztül valóban védőréteget képeznek a bőrünkön... ezzel viszont csak azt érjük el, hogy a D vitamin előállításunkat gátoljuk, a szervezetünket viszont plusz mérgekkel is terheljük.

A D vitamin hiány szintjét a „hivatalos szervek” a megállapított normál értékhez képest nagyon alacsonyan állapították meg, ebből pedig az következik, hogy az optimális egészséghez szükséges D-vitamin szintet talán a gyermekek 90%-a sem éri el. Megfelelő D vitamin szint elérése helyett krónikus D-vitamin hiánytól kialakult betegségek megjelenésével kell számolniuk rövidesen.

Sajnálatos módon a "hivatalos szervek" ahelyett, hogy a hiány megszüntetésén törnék e fejüket, inkább üldözik és betiltják azokat a vitamin készítményeket, amelyek elegendő mennyiséget tartalmaznak például D-vitaminból, hogy a fenti hiányt némileg ellensúlyozzák. Ahelyett, hogy megtanítanák a szülőknek és a tanároknak a legfontosabb tudnivalókat a napfényről vagy a vitaminokról, tevőlegesen járulnak hozzá a gyermekek beteggé tételéhez.
A D vitamin pozitív hatásai
Mindezért úgy gondolom, hogy egy felelősségteljes szülő odafigyel arra, hogy a gyermeke az év minden napján tartózkodjon eleget természetes (nap)fényben, megfelelő vitamindús ételek kerüljenek minden nap a családi asztalra és nem utolsó sorban a ma már nem titok D vitamin hiányát megfelelő készítményekkel pótolja. Mindez természetesen vonatkozik magára a szülőre és az idősebb korosztályra is egyaránt!

Láthatod, hogy a D vitamin szintünk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, pótold a krónikus D vitamin hiányt 500X2000 NE-t tartalmazó D3-vitamin készítményünkkel!
2013. október 26.

Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2014-11-16, 17:34 Kiss Ferencné:

Szia!
12 éves lányomnak elég a 2 csepp a D3 vitaminból vagy lehet akár 3 is?
Előre is köszi, szép estét Mónika.

KOMMENT: 2014-11-16, 17:40 Anikó mondja:

Kedves Mónika!

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. A zsírokhoz hasonlóan felszívódása a bélben történik, majd vér útján jut a szervezet különböző részeibe.
Amire aktuálisan nincs szükségünk, a zsírszövetben és a májban felhalmozódik. A D-vitamin túladagolása azonban rendkívül ritka, a szervezet különböző, bonyolult védőmechanizmusainak köszönhetően. Ilyen védőmechanizmusok működnek a bőrben, a májban és a vesében.
Így én nyugodt szívvel adnék a gyermekeknek 3 cseppet, főként a téli hónapokban! Magam is 5 cseppet szedek télen. :-)

Segítő szándékkal:
BioWell -Anikó


2013-12-04, 21:25 BioWell:

Kedves Györgyusz!

Ez egy jó kérdés, ugyanis más az ajánlás Magyarországon, mint pl. Amerikában.

Amerikában a D-vitamin-bevitel biztonságos felső határa 1 és 3 éves kor között 2500 egység, 4 és 8 év között 3000 egység, a többi korosztály esetében pedig 4000 egység naponta.

A magyar D-vitamin-ajánlás jelenleg napi 200 egység. Ez az ajánlás azonban nem a megelőzésre, hanem az ismert hiányállapotok kiküszöbölésére, D-vitamin esetében az angolkór megakadályozására született. Jelenleg nálunk is 2000 egység a napi felnőtt ajánlott adag. Így 3 évesnek megítélésem szerint elegendő ennek a fele, harmada, vagyis a webáruházban kapható cseppből napi 1-2 csepp a felnőtt 4 cseppel szemben.

BioWell - Anikó

KOMMENT: 2013-12-05, 23:24 Györgyusz mondja:

Köszönöm a gyors választ!

2013-12-04, 20:43 Györgyusz:

Szeretnék érdeklődni,hogy egy 3 éves gyermeknek mennyi D vitamint kellene adni?