Témakör:

Bodza- és akácszörp

Májusban rövid ideig virágzik a bodza és a fehér akác.
Készíts belőle finom és egészséges üdítő italt!

Kattints a képre és nagyobb méretben is olvashatod a receptet!
Gyönyörűen virágoznak az akácosok édes illatot árasztva. Készítettél már akácszörpöt?
Tavaly készítettem első alkalommal a fehér akác virágából szörpöt, cukorral, nyírfacukorral és mézzel. A receptet akkor is feltettem egy másik facebook oldalamra, ahol nagy sikert aratott, több mint 6000-en osztották meg!

Most veled is megosztom ez az egyszerű, remek receptet! Remélem Te is kedvet kapsz az elkészítéséhez!

Hozzávalók:

egy nagy tál bodza vagy akácvirág
5 literes befőttes üveg
3 liter (tisztított) víz
1 kg (nyírfa)cukor
1/2 kg akácméz (elhagyható)
3-4 db citrom
30 gr citromsav

Elkészítés:

A virágokat szedegesd a szárról, az üvegbe felváltva rétegezd a citromkarikákkal. A vizet a (nyírfa)cukorral melegítsd össze - ne forrald, csak melegítsd - majd amikor már langyosra hűlt, akkor öntsd hozzá a mézet és a citromsavat, olvadásig kevergesd el. Ezt a szirupot öntsd a virágokra. 4 napon át minden nap egyszer keverd össze az üveg tartalmát egy fakanál nyelével, majd 4 nap eltelte után szűrd le és töltsd az elkészült szörpöt üvegekbe. Fogyasztásig hűvös helyen tárold. - mivel nincs benne tartósító.

Aki télire szeretné eltenni, annak azt javaslom, hogy az üveg tetejére két celofán közé helyezzen egy kevés tartósítószert, így nem érintkezik a tartósító a szörppel.

További tanácsok a szörp elkészítéséhez a tavalyi tapasztalataim alapján.

1./ Az üvegeket fedd le folpack-kal és így tárold 4 napig amíg kevergetni kell, lehetőleg 10-15 fokos hőmérsékleten. A szobahőmérséklet túl meleg a hűtőszekrény pedig túl hideg a szörp előállításához. Tavaly több alkalommal készítettem nagyobb mennyiséget belőle, de akkoriban elég meleg volt, és később a szörpöm felpezsdült. Beletöltöttem ugyan üvegekbe és a hűtőben tároltam, de egy idő után elkezdett pezsegni, az üveg teteje ekkor úgy repül le, akár egy pezsgős dugó. A szörp pezsgőként is remek ital, de vigyázz az üveg nyitásakor a kezedre!

2./ Ha nem pezsgőt, hanem szörpöt szeretnél készíteni, akkor vagy tegyél bele egy kevés tartósítót, vagy az elkészült szörpöt fagyaszd le jégkockatartó zacskókba, így sokáig eltartható. Nyáron a nagy melegben csak ki kell venni belőle egy pár kockát, felönteni vízzel és kész is a hűsítő üdítő! Ha nem akarsz nagyon hideget inni, akkor langyos vizet önts a kockákra, melytől az gyorsan felolvad és az italod sem lesz annyira hideg.

Akácszörp, ahogyan én készítettem

3./ Az alapreceptem 1 db 5 literes üveget írt, én ezt 3 felé bontottam, 3 db 1700 ml-es üveget használtam. Amikor az üvegeket megraktam a szárról leszedett akácvirágokkal és a citromkarikákkal, akkor az üvegek majdnem színig voltak virággal.

3 féle akácszörp készült kísérleti jelleggel:

1./ cukorral
2./ nyírfacukorral
3./ akácmézzel


A receptben leírt édesítő anyagot 3 részre osztottam, vagyis, 33-33 dkg cukrot, nyírfacukrot és mézet használtam.
4 nap kevergetés és hűvösebb helyen való tárolás szükséges, hogy mindenhol átjárja a készülő szörpöt az akácíz/illat.

A cukorral és nyírfacukorral készült szörp íze között nem volt érezhető különbség, viszont a nyírfacukorral készült szörp kevésbé emeli meg a vércukorszinted. Az akácmézes szörpnek intenzívebb akác íze lett, kissé selymesebb állagú, édesebb ital készíthető belőle.

Készítsétek el és élvezzétek egész évben a nyár ízeit!

2014. műjus 10.
BioWell - Anikó


Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

A fehér akácról kevesen tudják, hogy a májusban rövid ideig nyíló hófehér virága értékes gyógynövény is!
350Ft
Immmunerősítő, vízhajtó, izzasztó hatású tea
350Ft

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: