Témakör:

Az ekcémáról.... vajon mi okozza?

Az ekcéma (régi magyar nevén: izzag) a bőr krónikus, gyulladásos, az immunműködés egyensúlyának zavara miatt kialakuló betegsége.

Jellemző tünetei a száraz, erősen viszkető bőr, amely a folytonos dörzsölés és vakarás miatt megvastagszik, a ráncok mentén és a bőrhajlatokban kisebesedik; a végtagokon a leggyakoribb. Rendszerint hullámokban jelentkezik: a beteg bőrfelület állapota egy időre jelentősen javul, majd időnként kiújul és fellángol az atópiás bőrgyulladás.

A környezeti hatások (például a szappanok, a házi por, illetve a házipor-atka ürüléke, táplálékkal bevitt vagy a légutakon keresztül bekerülő allergének, mosószerek) befolyásolhatják az ekcéma kialakulásának valószínűségét, csakúgy, mint a betegség időnkénti fellángolását. Az atópiás dermatitiszt azonban nemcsak külső hatás válthatja ki, hiszen ugyanaz a vegyi anyag nem okoz mindenkiben tüneteket, hanem a beteg szervezetétől, sőt, pszichés állapotától is függ, hogy kialakul-e az ekcéma (hajlam). Például állandó stressz hatásának kitéve romlik a szervezet ellenálló képessége.

Az ekcéma tünetmentesíthető: a bőrtünetek teljesen vagy részlegesen eltüntethetők, azonban újból megjelenhetnek változó intenzitással. Fenntartó kezelésre van szükség a tünetmentesítő kúra befejeztével, hogy a bőrtünetek ne újuljanak ki.

Az ekcéma az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a világ népességének 10%-a szenved valamilyen fajtájában. Az egyes anyagok irritáció (toxikus irritatív dermatitis) vagy allergiás reakció (allergiás kontakt dermatitis) révén okozhatnak bőrgyulladást.

Toxikus irritatív dermatitisz esetén valamilyen irritáló anyag (kémiai anyagok, kozmetikumok) a bőrön akut gyulladást hoz létre. A bőr élénkvörös, meleg tapintású lesz, feszül, felszíne fényes. A nagyfokú gyulladás következtében hólyagok, nedvezés alakul ki, hámlás jelentkezik, égő, viszkető érzés kíséretében.

Az allergiás reakció esetében egy bizonyos anyaggal való érintkezés (néha esetleg az első néhány érintkezés) még nem hoz létre reakciót, a következő alkalommal azonban már 4-24 órán belül viszketést és bőrgyulladást okozhat. A tünetek súlyossága változó, az enyhe bőrpírtól a hólyagképződéssel járó duzzanatig terjedhet. Először csak azon a helyen jelentkezik, ahol a bőr érintkezett az allergénnel, később a test más részeire is átterjedhet. A szervezet a már kialakult allergiát évekig “nem felejti el”. Nem fertőző betegség.

Amennyiben Neked is vannak szűnni nem akaró bőrproblémáid, javasoljuk, hogy változtass a tisztítószerek használatában - mosószer, öblítő, takarítószerek - és változtass a tisztálkodószerek használatában is - válts házi szappanra, fogkrémre, samponra, krémekre!
Számtalan receptet és terméket találsz itt a webáruházban a problémád megoldására!
Egy remek receptet itt találsz: Levendulás testápoló házilag

Nekem is volt ekcémám a jobb tenyeremen. Kb 3 évig szenvedtem tőle, a leírtak szerint hullámzóan törtek rám a kellemetlen viszkető tünetek. Először én is valamilyen allergénre gondoltam, de nem tudtam konkrétan kideríteni mi okozza. Amióta életmódot váltottam a tisztító- és mosószerek valamint a testápolás terén, az ekcémám teljesen elmúlt! Végülis rá kellett jönnöm, hogy az ok az volt, hogy a szervezetem telítődött a mosó-, tisztító és testápolószerekben lévő toxikus anyagokkal, az ekcéma pedig akkor múlt el az életmódváltásnak köszönhetően, amikor ez az anyag már annyira lecsökkent a szervezetemben, hogy nem okozott ekcémás tünetet. Ezért nehéz megállapítani mi a konkrét ok, és ezért kell teljes életmódváltásba kezdeni és kitartani mellette, a tünetek el fognak múlni!
Egy kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó tisztító, extra ápoló, gyulladáscsökkentő szappan a következő esetekben segíthet Neked:

* száraz, érzékeny bőr
* ekcéma esetén
* pikkelysömör esetén
* kevert bőr
* kíméletes bőrtisztítás bármely esetben
* babák fürdetése

Válts életmódot a tisztítás - takarítás - testápolás terén is, hiszen ez a kulcsa az ekcéma megszüntetésének!Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2015-10-21, 09:41 borosici:

Csak röviden, évekig küzdöttem az ekcémával, sok-sok bio mosószert, tisztálkodó-testápoló szert kipróbáltam, hiába! Rengeteg kézápolót elhasználtam és a legutolsó allergiás rohamom után egy foodtesztet készíttettem, amiből kiderül, glutén és laktóz allergiám van, emellett még 1-2 nagyon kedvenc zöldségem és gyümölcsöm is tiltólistára került, borsó, kukorica, füge, szilva...
Mivel szigorúan betartom, csak olyasmit fogyasztok, amit szabad, májtisztítóteát iszom most is, rengeteg vízzel, a tüneteim elmúltak és fogytam is jó sokat!
Azért írtam le, mások is legyenek kitartóak a kutatásban, milyen konkrét okozója lehet a bőrbetegségüknek!
Üdv:
Ildikó

KOMMENT: 2015-10-21, 09:53 Anikó mondja:

Kedves Ildikó!

Nagyon szépen köszönjük, hogy megírtad a történeted!
Igen, teljesen igazad van, mindenkinek magának kell kikutatnia, hogy mitől lobban be az ekcémája, hiszen amint az esetedből is látható, szinte bármi kiválthatja. Ezért - már bocsánat - alkalmatlan a hagyományos orvoslás ennek kiderítésére, hiszen az orvosoknak nincs idejük ilyen egyéni kutatásokra. Mindig az épp aktuális szereket írják fel mindenkinek, ami van akinek hat, vagy csak enyhíti a tüneteit, azt is ideig- óráig, vagy nem hat. Akiknél nem hat, ők kénytelenek magukon segíteni, figyelni mit fogyasztottak, mi történt velük az adott napon, amikor épp enyhültek vagy belobbantak a tüneteik.
Az ekcéma terén nincs mindenkire ugyanolyan hatásos egységes gyógymód.
Megjegyzem sok más betegségben sincs azonos gyógymód, mégis azonos módon kezelik a hasonló tüneteket produkáló betegeket!

További tünetmentes jó egészséget kívánunk Neked!
BioWell - Anikó

2013-11-20, 21:05 Ibi:

Kedves Biowell!

Nagy családdal rendelkezem,így arra gondoltam magam szeretném

elkésziteni a szappanokat,Mivel a családban akad szinte minden féle bőr problémás

Azt szeretném kérdezni erre kaphatnék -e valami útbaigazitást

Itt gondolok recepturákra.

Ez egy nagyszülő kérése lenne, ezzel is szeretnék a családnak kedveskedni.

Üdvözlettel:Ibolya