Témakör: Egészséges receptek

Zöldséges fűszerkeverék

Mire figyelj, ha ételízesítőt vásárolsz és hogyan kerülheted el az adalékanyagokat!

Közel egy évvel ezelőtt az ételízesítőket teszteltem és arra az elhatározásra jutottam, hogy soha többet nem veszek hagyományos bolti ételízesítőt. Hogy miért? Mindjárt elmesélem.

Gondolom Te is azt szereted, ha olyan finom ételt tudsz a családi asztalra varázsolni nap mint nap, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját és azt mondják - „Kérek még!” A finom ételhez elengedhetetlen a minőségi fűszer, fűszerkeverék, ételízesítő.

Te milyen ételízesítőt használsz?
Megnézted már valaha az összetevőit? Ha még nem, akkor itt az ideje!

Az összetevők listájáról annyit kell tudni, hogy a felsorolásban mindig az a legelső amiből a legtöbb van benne és így haladunk a legkisebb mértékű összetevőig. Mik vannak hátul a sorban az ételízesítők esetében? Pontosan a szárított zöldségek! De hát akkor mit is veszünk FŰSZER gyanánt?
Sajnos sót! Jó magas áron! FŰSZER áron!

Az egyik ismert ételízesítő pl. 68%-ban tartalmaz sót és csak 8%-nyi zöldségtartalma van. Hát ez érdekes. A fennmaradó 24% ilyen-olyan adalékanyag, színezék, ízfokozó stb. Valóban ezzel kell beérned?

Nézzük mi a megoldás az adalékok kiküszöbölésére!

Először is, mivel nyár van, bárki elérheti az összes zöldségfélét, amiből ezek az ételízesítők is készülnek. Vegyél egy pár sárgarépát, fehérrépát, zellert, hagymát, petrezselymet és amit még szeretsz. Hámozd, tisztítsd meg őket és kislyukú reszelőn reszeld le. Ezután terítsd egy tálcára és pormentes helyen, a napon szárítsd ki. A reszelt zöldségekre teríts egy gézlapot vagy szúnyoghálót, hogy az esetleges repülő élőlények ne férjenek hozzá. Akinek van aszalója, abban is lehet szárítani, de ha nincs, a sütő is megteszi. Vigyázz csak szárítsd ki és ne süsd meg a zöldségeket!
Kész is a finom házi ételízesítő fűszerkeverék!

Mi a helyzet ha minderre nincs időd?

Tavaly bioboltban vettem 250 gr sómentes zöldségkeveréket 695.-Ft-ért. Képzeld el, még most is van belőle. Miért? Ha ez a 8%-a az ételízesítőnek, akkor ehhez a 250 gr zöldséghez hozzá kell adnom 3 kg sót. Ugye? Máris van 3,25 kg fűszerkeverékem 695.-Ft-ból. Persze nem teszek hozzá ennyi sót, mégis nagyon gazdaságos. Ami még fontos, hogy semmi de semmi adalékot nem tartalmaz a keverékem.

Számoljunk egy kicsit!

Ha a bolti só árával számolunk, akkor a kb 3,2 kg fűszerkeverék még 1.000.-Ft-ba sem kerül.

3 kg bolti só kb 180.-Ft
250 gr adalékmentes fűszerkeverék 695.-Ft, ez összesen: 875.-Ft
Vagyis 100 gr-ot kb 27.-Ft-ból tudunk készíteni!!!


A kevesebb néha több! Vagyis kevesebb igazi fűszerkeverék drágábban és sóval összekeverve több - és értékesebb, mintha a boltban veszed meg a drága adalékos keverékeket.

Mivel én tisztasót vagy himalája sót használok, ezért azzal is tettem egy számítást, annak kilóját 600,.Ft ill. 690.-Ft-ért vettem. Számoljunk ezzel is!

3 kg tiszta só kb 1800.-Ft
250 gr adalékmentes fűszerkeverék 695.-Ft, ez összesen: 2495.-Ft
Vagyis 100 gr-ot kb 78.-Ft-ból tudunk készíteni!!!
Himalája sóval számolva a 100 gr keverék 86.-Ft-ba kerül!!!


Figyeled? Még mindig olcsóbb, mint a bolti, pedig csupa drága dolgokat vettünk, értékes kálium- és adalékmentes sót és tiszta fűszerkeveréket.

Ezzel szemben mennyiért is veszel - remélem ezután nem veszel - a boltban 3,2 kg fűszerkeveréket?
Vagy akár 100 gr ételízesítőt? És melyik a drágább és az egészségesebb?

Figyelj, spórolj és élj adalékanyagmentesen!

BioWell - Anikó

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Adalékmentes, tiszta, természetes só, úgy kerül az asztalodra, ahogyan a természetben is megtalálható!
690Ft -tól!
Tiszta só, azaz 99,96% tisztaságú Nátrium-klorid, a legtisztább só
650Ft
A mesebeli király is rádöbbent milyen fontos része életünknek a só. Ha igazán egészséges sóval szeretnéd fűszerezni ételeidet, ezt érdemes megnézni!
550Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: