Témakör: Egészséges receptek

Zabos csokis csodasüti

Cukor- és fehérlisztmentes édesség, mely a nap bármely szakában fogyasztható, a reggeli kávé vagy a délutáni tea mellé is kitűnő választás!

Alakbarát csodasüti és az év utolsó frissen szedett levendulavirágai
A zabpehelyliszt az egyik nagy kedvencem, mert ki lehet váltani vele a hagyományos liszt nagy részét, használatával az ügyesebb konyhatündérek akár teljes egészében is ki tudják iktatni az étkezésükből a glutént.

Készítettem már finom piskótát  is zabpehelylisztből, de mivel ennek a lisztnek a színe nem fehér, így a sütemény sem lesz szép, mutatós, megszokott sárgás színű. De ha teszünk bele kakaóport, mindjárt más a helyzet, mert a kakaó elfedi ezt a kis szépséghibát!

A mai sütim önmagában is nagyon fincsi - mi így ettük meg az egészet, mert önmagában szerettük volna tesztelni - de lehet bele tenni friss gyümölcsöket, befőtteket, darált vagy tört diót is. Ha kettévágjuk meg lehet tölteni bármilyen krémmel vagy akár lekvárral is. Baracklekvárral például készíthetsz belőle sacher tortát, ha a végén még egy réteg olvasztott csokival is nyakon öntöd.

Arra viszont ügyelj, hogy a sütemény csak akkor marad alakbarát, ha a beletett befőtt vagy a közé kent lekvár illetve a ráöntött csoki sem cukros, hozzáadott cukor nélkül vagy nyírfacukorral készült

Hozzávalók:

2 tojás
75 g zabpehelyliszt
45 g zabkorpa - vagy teljes egészében zabpehelyliszt
15 g kakaópor
csipetnyi (a tésztába, plusz a tojásfehérjékhez)
1 tk szódabikarbóna
50 gr nyírfacukor
150 g joghurt
pici tej a megfelelő állag eléréséhez
30 g cukormentes csoki apróra vágva

Elkészítése - rendkívül egyszerűűű és kb. 5 perc!

A tojásfehérjék kivételével alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd óvatosan add hozzá a csipet sóval kemény habbá vert fehérjéket is. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt elkészül, melyet tűpróbával ellenőrizhetsz.

Ezt az adagot 21x25 cm-es szilikonos tepsiben készítettem, tehát ha neked nagyobb tepsid van duplázd vagy triplázd a hozzávalók mennyiségét.
Megfelelő állag elérésén azt értem, hogy a tészta ne legyen se túl híg, se túl sűrű, kb olyannak kell lennie, mint egy hagyományos piskóta tésztának.
Kérsz egy falatot?
2014. szeptember 27.
BioWell - Anikó

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Eritrittel vagy xilittel édesített csokoládé 70% kakaótartalommal
790Ft -tól!
A zabpehelyliszttel kiválóan helyettesíthető a fehér liszt, a GI-e is alacsonyabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet
450Ft -tól!
Nagyanyáink csodaszere ma is csodákra képes!
350Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2014-10-02, 14:32 macika:

Kedves Anikó!
Megsütöttem!
Néhány dolgot azonban engedj meg megjegyezni. Szeretek recepteket kipróbálni, de sajnos sokszor találok olyan recept leírást, ami elég hiányos
Itt pl. ez nagyon kicsi adag, aztán nem tudom értelmezni, mit értesz megfelelő állag alatt? Nincs semmi utalás arra, milyen edényben , milyen módon süssük. Ez a süti konkrétan mindenféle alátét nélkül( Zsiradékkal kenés, esetleg lisztezett edény stb) egyszerűen beleragad az edénybe(tepsibe) ki miben süti.

nekem pl. egy kicsit több édesítő( ki mit használ) kell bele. Azonkívűl kicsit száraz is. Amúgy finom, és mivel szívesen használom a zablisztet, vagy pehelylisztet, korpát, pelyhet, legközelebb is megsütöm, de a fent említettek figyelembevételével.
Üdvözlettel
Klára

KOMMENT: 2014-10-02, 15:11 Anikó mondja:

Kedves Klára!

Köszönöm szépen a hozzászólásodat, megfogadom a tanácsod és kiegészítem a receptet.
Tudod, akik gyakorlott sütikészítők, azoknak természetes pl az, hogy a kis mennyiségeket tekintve nyilván kicsi tepsiben, formában készül ez az adag, de ezt lehet duplázni, triplázni, kinek kedve szerint. Az én sütim 21 x 25 cm-es szilikon tepsiben készült, tehát nem ragadt le sehol. A képen látható vastagságú lett, így látszik, hogy a tepsi a dupla adagot is simán elbírja, de ha akartam volna, akár kettévágva meg is tölthettem volna a tésztát.
A megfelelő állag azt jelenti, hogy ne legyen se túl híg, se túl sűrű, tudjuk hogy a tojáshabbal lazított tésztának könnyűnek kell lennie, vagyis kb piskóta tészta állagúnak.
Az édesítés mindenkinek szíve-joga, ezt most kifejezetten kesernyésebbre készítettem.
Szerintem kevés tejjel lazítsd a tésztát mielőtt a tojáshabot belekevered, a tésztád lágy, habkönnyű lesz a sütés után is, mint az amilyen az enyém is lett!

Még egyszer köszönöm az építő kritikádat, és remélem, hogy én is tudtam segíteni Neked!
Kellemes kevergetést és sütögetést!

BioWell - Anikó