Témakör:

Wow!!! Ez nem piskóta! Illetve igen!

Piskótát készítettem, fahéjjal, mézzel és szegfűszeggel ízesítve, ráadásul fehér liszt- és cukormentesen!

Szeretem a piskótákat, mert egyszerű elkészíteni, változatosan lehet ízesíteni és tölteni, igazi süti / torta alap!

Bevallom, hogy kissé édesszájú vagyok és már régóta készítek glutén-, liszt- és cukormentes süteményeket, viszont a piskótát most próbáltam ki először. A sütemény - bár nem töltöttem semmivel - várakozásomon felüli sikert aratott, ha hiszitek, ha nem, megállja a helyét bármilyen torta alapnak is.

Régóta készítek tortákat és fejtörést okozott, hogy hogyan kerülhetném el a hagyományos fehér liszt használatát. Piskótát nem nehéz készíteni, bár több hozzászólást is olvastam internetes oldalakon, hogy a piskóta ugyan szépen feljött, de a sütőből kivéve összeesett vagy "szalonnás" - rágós - lett. Tehát úgy néz ki, hogy ezt is el lehet rontani.

Miért jobb a zabpehelyliszt pl. a búzaliszttől?

A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van, jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérjetartalma, mint a vele összehasonlítható más gabonaterméké. Mindezen tulajdonságok együttes hatása révén kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék (alacsonyabb a GI-je).

A zabból készített különböző finomságú liszteket ételekbe keverhetjük, vagy bármilyen pékárut, illetve otthoni konyhatermékeket (palacsinta, lepények, ételek besűrítése, kenyér, pogácsa) kiegészíthetünk vele.
Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárukat ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel, vagy tegyünk hozzá búzasikért (vagy más néven szejtánt, búzahúst). Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére, lepénykenyér sütéséhez.

De nézzük is ezt a remek és egyszerű receptet, hogyan készül a zabpehelylisztes piskóta!

Hozzávalók:

200 gr zabpehelyliszt
6-8 db tojás nagyságtól függően
80 gr nyírfacukor
1 kiskanál étkezési szódabikarbóna
kevés méz
fahéj
szegfűszeg

Elkészítése:

Válaszd szét a tojásokat, tedd külön edénybe a sárgáját és a fehérjét. A tojások sárgájához keverd hozzá a nyírfacukrot, keverd fehéredésig. Adj a keverékhez egy kevés mézet is. A zabpehelylisztbe keverd el a szódabikarbónát és a fűszereket - fahéjat, szegfűszeget ízlés szerint. Verd fel a tojások habját, majd kezdd el óvatosan adagolni a tojáshabot a cukros keverékhez. Végül tepsibe vagy tortaformába öntjük a tésztát és 10 percig 180 fokon, majd további 15 percig 160 fokon sütjük.
Lehet a tésztába szórni gyümölcsöt is, én most csokipöttyöket szórtam bele, hogy szemléltetni tudjam, hogy milyen szépen emelkedik fel a zabpehelylisztes piskóta. Szép magas lett, így 2-3 lapba vágva ízlés szerint tölthető.

Jó étvágyat!

2013. szeptember 24.
Anikó


Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Természetes, mellékízmentes édesítőszer diabéteszeseknek és fogyni vágyóknak!
1390Ft -tól!
Fahéj, Te csodás! Sokoldalú gyógy- és fűszernövény, mely segíti az emésztést, megelőzi a vércukor ingadozást, hangulatjavító és... a késlelteti az öregedést!
190Ft -tól!
A zabpehelyliszttel kiválóan helyettesíthető a fehér liszt, a GI-e is alacsonyabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet
450Ft -tól!
Nagyanyáink csodaszere ma is csodákra képes!
350Ft -tól!
A sóhoz és a fekete borshoz hasonlóan egykor ez a fűszer is értékesebb volt az aranynál
240Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2015-02-11, 22:55 Katinka:

Szia Anikó!

Epe-diétára vagyok ítélve.

De ez zabpelyhes piskóta nagyon nagyon jól hangzik.

Véleményed szerint: ehetem?
Köszönöm válaszodat.
Katinka

KOMMENT: 2015-02-12, 08:58 Anikó mondja:

Kedves Katinka!

Mivel az epediéta során elsősorban a zsírokat és a nagyon édes (cukros) ételekét kell kerülni, ezért véleményem szerint ez a piskóta belefér a diétádba, főként, hogy nem tartalmaz sem fehér lisztet, sem cukrot, sőt élesztőt sem.

Ha kisebb tojásokból készíted, akkor javaslom, hogy alkalmazd azt a hagyományos módszert, hogy a lisztet nem grammban hanem kanállal méred, vagyis annyi kanál zablisztből készítsd, amennyi tojás van a piskótádban.

Jó egészséget és sikeres diétát kívánok!
BioWell - Anikó