Témakör: Egészséges receptek

Tojáshabos mákos guba vaníliasodóval, mézzel

Karácsonyi szerencsehozó édesség, hiszen a népi hiedelem szerint a sok apró mákszem pénzt hoz a házhoz az új évben

Tojáshab nélküli mákos guba vaníliasodóval
Mákos guba, ahogyan az az AniKOnyhámban készül már évek óta...
Évközben is szoktam időnként mákos gubát sütni, olyankor általában csak megmaradt szikkadtabb kiflikből, így olcsó édességnek is mondható. Karácsonykor viszont valódi gubából készítem, kevés mézzel és karácsonyi fűszerekkel ízesítve. Ma is nagyon jól sikerült!

A guba hozzávalói:

4-6 gubarúd
1 liter tej
20-25 dkg darált mák
10-10 dkg (nyírfa)porcukor
1 kiskanál karácsonyi fűszerkeverék - őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér keveréke ízlés szerint
mazsola ízlés szerint

A vaníliasodóhoz:

4 tojás sárgája
4 evőkanál (nyírfa)cukor
2-3 evőkanál kukoricakeményítő
fél liter tej
1 vaníliás cukor vagy egy rúd vanília

A tojáshabhoz:

4 tojás fehérje
2-3 evőkanál (nyírfa)porcukor

Így készítsd el:

A gubarudakat vagy a kifliket vágd fel.
A mákot daráld meg és keverd el a 10 dkg porcukorral.
A liter tejet kezdd el melegíteni, tedd bele a másik 10 dkg cukrot és olvaszd fel benne. Nem kell forralni, csak melegíteni! Amikor felolvadt a cukor, öntsd cukros tejet a tálban lévő összevágott gubára úgy, hogy mindenhova jusson. Lassan öntsd, hogy közben a gubakarikák magukba tudják szívni az édes nedűt.

A sütőtálat vajazd ki, majd kezdd el pakolni bele az ázott gubakarikákat, majd szórd meg jól a cukrozott, fűszeres mákkal. Csurgass rá egy kevés mézet, tegyél rá ízlés szerint mazsolát is.
Folytasd a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. (nálam általában 4 sor kerül a tálba)
A tetejét alaposan szórd meg mákkal.
Tojáshab nélküli mákos guba vaníliasodóval
A tojásokat válaszd szét, majd a porcukorral jól verd fel a fehérjét és kend rá a guba tetejére.
Tojáshabos mákos guba
Mintázhatod a habot kedved szerint... végül told be a 180 fokos sütőbe.
Süsd addig, amíg a hab szép színt kap.

Amíg sül a guba, elkészítheted a vaníliasodót!

Keverd ki a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, vagy egy vaníliarúd belsejével - keverd habosra.
Add hozzá a kukoricakeményítőt és a tejet, keverd simára, végül kevergetve főzd meg a sodót, amíg szépen be nem sűrűsödik.

Ennyi idő alatt megsült a guba is, így lehet tálalni!
Jó étvágyat!

BioWell - Anikó
2013. december 22.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Természetes, mellékízmentes édesítőszer diabéteszeseknek és fogyni vágyóknak!
1390Ft -tól!
Fahéj, Te csodás! Sokoldalú gyógy- és fűszernövény, mely segíti az emésztést, megelőzi a vércukor ingadozást, hangulatjavító és... a késlelteti az öregedést!
190Ft -tól!
Testet-lelket erősítő gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt gyógynövény
390Ft
A sóhoz és a fekete borshoz hasonlóan egykor ez a fűszer is értékesebb volt az aranynál
240Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: