Témakör: Egészséges receptek

Sárgabarack lekvár egészséges módra

Sárgabarack lekvárt főztünk nyírfacukorral, málnával és levendulával

Itt a sárgabarack lekvár szezon!
Megmutatjuk, hogyan készítheted el a lekvárt egészséges változatban!


Üvegbe zárt nyári ízek sorakoznak a kamra polcain. Milyen jó is lesz majd télen elővenni egy-egy üveggel és palacsintában, süteményben, desszertben vagy csak úgy magában elmajszolni. Hmmm...

Nincs finomabb annál, mint amit magunk készítünk. Így van ez a lekvárokkal is. Tudjuk mit tettünk bele és mit nem, nem kell nézegetni az összetevők listáját.

Mi is van az egészséges sárgabaracklekvárban?

4 kg érett sárgabarack
400 gr nyírfacukor vagy gyümölcscukor, de ha édes a barack akár el is hagyható
30 g pektin / zselésítő
pár szem málna üvegenként
pár kanál levendula virág üvegenként

Ebből a mennyiségből nekem 10 kis üveg lekvárkám lett, 2 lett belőle málnás, 2 levendula virágos - ez helyettesíthető akár sziruppal is, de ezt majd jövőre fogom kipróbálni - és 6 üveg sima igazi sárga baracklekvár.

Hogyan lehet Neked is ilyen mennyei lekvárod? Így készítsd el!

Az üvegeket alaposan mosd át, majd forrásban lévő vízben sterilizáld. a tetőkkel együtt. Nagyon fontos, a patyolat tisztaság! Az üvegeket tiszta konyharuhán csepegtesd le, nem kell eltörölgetni!
A barackokat mosd meg és adagolva dobd őket lobogó vízbe, így könnyen lehúzható a héja. Az ujjadra vigyázz, mert kicsit forró lesz! Van aki nem szedi le a héjat, én le szoktam szedni, biztos, ami biztos.
Mivel a barack kissé már megfőtt, ezért a héjazás és magozás után botmixerrel pépesítheted. Add hozzá a (nyírfa / gyümölcs)cukrot és kezdd el forralni. Végül hozzáadjuk a pektint vagy a zselésítőt és még 5 percig forraljuk.
Ezután azonnal töltsd az előkészített üvegekbe, majd jön a fejenállás! No nem Neked kell fejen állni, hanem az üvegeket kell a tető rázárása után a tetejére állítani 1-2 percre. Ezért fontos hogy hagyj egy kis helyet az üvegben, ne szedd teljesen tele!

Ha málnával szeretnéd készíteni, akkor a forró barackba keverj óvatosan a megmosott málnaszemeket vigyázva arra, hogy ne törjenek össze.
Én a fakanál nyelével nyomkodtam az üvegbe, dunszt előtt még jobban látszott, a kép annyira nem adja vissza. A levendula virágokat is simán belekevertem a lekvárba.. Dunsztolás előtt még szép lila volt, kíváncsi leszek majd az ízére!

A lekvárokat száraz dunsztba, lassan hűtsd le.
Nálam 4 teljes napot az ágyneműtartóban párnák közt lapult.
Végül tedd a kamrád polcára és várjátok együtt a telet!

Jó étvágyat!

Anikó

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Természetes, mellékízmentes édesítőszer diabéteszeseknek és fogyni vágyóknak!
1390Ft -tól!
Csodálatos levendula! Áthatja az otthonod illatát, az ételeid ízét, az álmaid szépségét és nyugalmát
290Ft

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2013-09-18, 13:36 zita:

Tisztelt Ügyintéző!

Érdeklődni szeretnék, hogy a dunántúlra is szállítanak-e?

Tisztelettel: Antal Zita

KOMMENT: 2013-09-18, 13:55 BioWell mondja:

Kedves Zita!

Az egész ország területére szállítunk!

BioWell - Anikó