Témakör: Természetes test- és hajápolás

Rózsavíz készítése lepárlással

Illatos szirmokból üvegbe zárhatod a nyár illatát, készíts rózsavizet otthon!

Ki ne szippantott volna már egy nagyot egy csodálatos rózsacsokorba! Ugye ismerős?
Itt a nyár, gyönyörűen virágoznak a rózsák! Szedj belőlük egy pár gyönyörű példányt és irány a konyha, zárd üvegbe az illatát rózsavíz formájában!

Egy másik receptet már megosztottam Veletek, de erre a lepárlásos módszerre most találtam rá, ki kellett próbálnom! A készítés folyamatáról képeket is készítettem, így könnyebben érthető a leírás.

Rózsavíz készítése lepárlással

Kimentem a kertbe és a sok-sok gyönyörűen kinyílt illatos rózsa addig csalogatott, míg a szirmokból szedtem egy jó nagy adagot.
A szirmokat egy nagy fazékba tettem.
A szirmokra tehetsz egy rácsot, egy felfordított, de lapos hőálló edényt, én ezt a használatban sosem volt krumplisütő rácsot találtam erre a legalkalmasabbnak.
Erre kerül egy kisebb edény vagy hőálló tál, mely nem lehet magasabb az edény falánál.
Felöntöttem a szirmokat tisztított vízzel, annyival, ami épp ellepte őket.
Majd rákerül az edény teteje is, de nem a megszokott módon, hanem fordítva. Ezzel meg is vagyunk, ekkor kell elkezdeni melegíteni a rózsás vizet.
Az edény tetejére jégkockák kerülnek, abból a célból, hogy az edény teteje hideg maradjon és lecsapódjon a rózsaillatú pára a tető belső felére… amit pedig a fedő szépen belevezet a középre tett edénybe. A melegítést addig folytasd, amíg elegendő rózsavizet nem kapsz.
Az elkészült rózsavíz valóban olyan, mint a víz… folyékony és átlátszó is, finom rózsa illattal.

Az én vizem miért rózsaszínű?

Víz, víz, de miért színtelen, ha vörös rózsából készült? Az edényben maradt rózsaszirmok alatti vízből is tettem hozzá egy keveset, hogy szép színe is legyen, de ez a lépés elhagyható.
Hmmm… illatra és most már kinézetre is olyan, mint az előző receptem alapján készült víz, így ha ezt macerásnak tartod, akkor azt a receptet használd. Ha viszont ruhára is szeretnéd permetezni a rózsavizet, akkor ne színesítsd meg!
Az előző rózsavíz receptemet itt olvashatod: RÓZSAVÍZ KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
Itt írtam arról is, hogy mire használhatod a rózsavized.
2014. június 12.
BioWell - Anikó


Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: