Témakör: Ötletek, házi praktikák

Penészfoltok környezetbarát eltávolítása

A penész - mindamellett, hogy számos betegséget is okozhat - nem túl szép látvány. Általában a zuhanytálcán, a fürdőkád szélén vagy a csempék fugái között jelenik meg.

Ádáz harcot vívsz a penésszel? számolj le a penészgombákkal öko-tippünk segítségével!

Tudnod kell, hogy a penész kiváltó oka, a magas páratartalom, a nedvesedés, és amíg ezt valahogyan nem szünteted meg, a gombásodás újra jelentkezhet. A legveszélyeztetettebb hely a fürdőszoba, különösen akkor, ha nincs rajta ablak sem. Szellőztess gyakran és törölj szárazra minden vizes területet, főleg ott ahol a penészedés kialakulhat.

Ök-O-KOS tipp a penész eltávolítására!

Hozzávalók:

2 dl meleg víz
2 evőkanál nátrium-perkarbonát (aktív oxigénes fehérítő)
5 csepp teafaolaj
szórófejes flakon

Elkészítése, használata:

A 2 dl meleg vízhez adj 2 evőkanál nátrium-perkarbonátot (mely úgy működik, mint a hypó) és töltsd bele a szórófejes flakonba. Ezzel az eleggyel fújd be a kezelni kívánt felületet. Egy pár percig hagyd hatni, majd töröld szárazra a kezelt felületet. Ha a penész nagyon makacs, ismételd meg a műveletet. A penészgombák nem szeretik a gombaölő tulajdonsággal rendelkező teafaolajat, így érdemes 5 cseppet ebből is tenni a flakonba. -----------------------------------------------------------------

További hasznos és olcsó tippek:

Ha a körülmények megfelelőek a penész számára - párásodás, nedvesedés - sajnos a legtisztább lakásban is felütheti a fejét.
Összegyűjtöttem néhány olcsó praktikát, ha az egyik nem nyújt 100 %-os penészmentességet, akkor vess be egy másikat!

- Például az ecet kitűnően eltávolítja a penészt is szinte bármilyen felületről, legyen az a csap a fürdőszobában, a kerámiacsempék, festett bútorfelület vagy éppen a műanyag zuhanyfüggöny. Ha vastagabb, makacsabb penészréteget akarsz eltávolítani, akkor hígítatlan 20%-os ecetet használj, és ezzel dörzsöld át vagy mosd át a penészes felületet. Kisebb foltok eltávolításához fele-fele arányban keverd el vízzel, és úgy használd.

Az ecetet töltsd szórófejes flakonba, és így spricceld át a kád és a mosdókagyló felületét. Hagyd hatni 10-20 percig, majd egy durvább szivaccsal alaposan súrold át. Így a vízkövet is eltüntetheted.

- Másik csodaszer a szódabikarbóna, mely nemcsak kitűnő duguláselhárító, vagy a fehér ruháid ultrafehérítője, de a penésszel is képes felvenni a harcot. Kevés vízzel elkeverve készíts sűrű masszát, majd ezzel súrold át a fürdőszobában a penészes kád- vagy csempefelületeket.

Hogyan előzheted meg a penész kialakulását?

- Ha műanyag ablakaid vannak, melyek totálisan elszigetelnek a levegőáramlástól, akkor rendszeresen szellőztess, hogy a páratartalom ne legyen túl magas.
- Olyan helyiségben szárítsd a ruhákat, amelyek jól szellőznek, vagy ahol nyitva hagyhatod résnyire az ablakot az idő alatt, amíg a ruhák száradnak.
- A fürdőszoba ajtaját mindig hagyd nyitva fürdés vagy zuhanyzás után, és így tegyél a mosógéppel is. Utóbbiban könnyen megtelepszik a penész, ha nincs lehetősége kiszáradni a belsejének.
- A csempéket, a kádat és a mosdókagylót hosszú időre megóvhatod a penésztől, ha, miután megszabadítottad a vízkőtől és a kosztól, felviszel a felületükre egy vékony réteg viaszt.

Reszkess penész, jövök!

BioWell - Anikó
2014. május 16.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Házi tündérek kedvence! Fehérítő és szagtalanító hatású szer, mellyel függönyöket moshatsz, hűtőt tisztíthatsz, súrolhatsz, cipőt szagtalaníthatsz és még számtalan módon használhatod az egész háztartásban
290Ft -tól!
Ne elégedj meg a szürkeséggel! A fehér ruháid újra vakítóan fehérek lehetnek! Megmutatjuk hogyan!
950Ft -tól!
Melaleuca alternifolia - Általános fertőtlenítőszer, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású
990Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2014-05-17, 16:18 Katinka:

Kedves Anikó!

Mivel lehet még a penészt etávolítani?
A fürdőszobában, a falon a mennyezeten vannak penészfoltok és szeretnék megszabadulni tőlük mielőbb.
Köszi a választ. :)

KOMMENT: 2014-05-19, 09:02 Anikó mondja:

Kedves Katinka!

Cikkünket a nagy érdeklődésre való tekintettel kiegészítettük néhány olcsó praktikával és hasznos tanáccsal. Egyik olvasónk azt írta, hogy ő sima teafa olajjal sikeresen megszabadult a penésztől, tehát van akinek az egyik tipp válik be és van akinek egy másik.
Javaslom próbáld ki őket és a megelőzési tanácsokat se hagyd figyelmen kívül!

Segítő szándékkal:
BioWell - Anikó