Témakör: Természetes gyógymódok

Párásítás sókristályokkal

A fűtési szezonban otthonunk levegője szárazzá válhat, mely az egészségünkre is káros hatással lehet. Tartsd a lakásod, munkahelyed levegőjének páratartalmát a megfelelő tartományban, így a bajokat elkerülheted!

Miért fontos annak a helynek a megfelelő páratartalma, ahol a legtöbbet tartózkodsz?
A páratartalom hatásai szervezetünkre

A túl alacsony és a túl magas páratartalom egyszerűen nem egészséges. A légutak a száraz levegőben kiszáradnak, ezért köhögünk, komfortérzetünk csökken. Az egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40-60 százalékos relatív páratartalmú levegő, az ennél magasabb páratartalom torzítja hőérzetünket.

Hogyan hat a párás levegő az atkákra és a gombákra?

A levegő páratartalma a környezetükben levő élősködők (atkák), és penészgombák mennyiségét is befolyásolja, melyek a lakásokban fellelhető fő allergének (allergia kiváltásáért felelős anyagok). Ezek hatására az allergiás eredetű szénanátha, asztma tünetei súlyosbodhatnak.

Az atkák elszaporodásának döntő tényezője a nyirkosság, ugyanis számuk 80 százalékos relatív páratartalomnál tetőzik.
.
A gombák fejlődésükhöz legalább 75 százalékos relatív páratartalmat igényelnek, lakásunk nyirkosabb szegleteiben, a fürdőszobában, a konyhában vagy az ablak és ajtókeretek mentén tenyésznek előszeretettel.

Hogyan előzd meg, hogy a levegővel együtt a nyálkahártyáidon át a szervezeted is kiszáradjon?

Nem kell feltétlenül drága eszközöket venni a megelőzéshez, sokszor egy kis házi praktika is segít!

Párásíts természetes kristálysóval!

A kristálysó rendkívüli előnye, hogy mivel természetes sóról van szó az "előállítása során" nem érintkezik semmiféle kemikáliával, nem megy át semmiféle tisztítási/fehérítési folyamaton, így megőrzi értékes ásványi anyagait.

Sóoldatot is készíthetsz belőle, ez maximum 26 százalékos koncentráltságú, mert a víz ennél több sót nem képes felvenni. Ha több só kerül a vízbe, az egyszerűen nem olvad fel, hanem az edény alján fog díszelegni. A sóoldat teljesen steril, nem élnek meg benne a gombák és a baktériumok sem. Ennek a tulajdonságának köszönhetően nagyszerűen alkalmazható akár az otthonod, munkahelyed levegőjének tisztítására is. Az oldatot más módon is pl. torokfertőtlenítésre gargarizálással, gyulladások enyhítésére, stb. is alkalmazhatod.

Levegőpárásítás természetesen

Az egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40-60 százalékos relatív páratartalmú levegő. Lehetőségünkhöz mérten próbáld a páratartalmat 40-60% közötti tartományban tartani!

Párásítás esetén a legjobb ha egyszerűen sós vizet párologtatsz!

Felesleges mindenféle légszűrő gépeket beszerezni, ha minden helyiségbe teszel 1-1 tálkát, amiben só és víz van (lehetőleg nagyobb darab kristálysók, vagy akár egy sószappan). Az elpárolgott vizet természetesen időnként pótolnod kell. Nem fontos a fűtőtesten tárolni, mivel így a hirtelen párolgás miatt a só kicsapódása fokozódik és a só "végigmászhat" a fűtőtesten. Érdemes a tálka alá tányért vagy alátétet tenni, mivel ahogy a só párolog, elkezd kicsapódni az edény szélére, ezzel egy gyönyörű újabb sókristályt létrehozva, viszont ez kicsapódás folytatódhat az edényen kívül is.

Ha nálad is száraz a levegő, mindenképpen alkalmazd ezt az olcsó és hasznos praktikát főként, ha asztmás, allergiás van a családodban!
Meghűléses, felsőlégúti betegségben szenvedők számára is enyhülést hozhat, ha ily módon párásítasz.

A párásításhoz remekül alkalmazható a természetes himalája fürdősó, én is ezt párologtatom. Láthatod, hogy a só kicsapódik az edény szélén, szépen hízik, egyre szebb látványt nyújtva. Most csak simán beleszórtam a sót a vízbe, de legközelebb teszek az edénybe egy gézdarabot, így a só arra fog kicsapódni és sókristályt létrehozni. Ha ezzel elkészültem, látogass ide vissza, mert újabb képet fogok róla feltenni!

BioWell - Anikó
2014. február 11.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Merülj el egy testet-lelket ápoló kellemes sófürdőben kedved és igényed szerint ... különösen Újholdkor! Miért fontos a dátum? Olvass tovább!
790Ft

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2014-02-13, 08:47 Anikó:

Kedves Encike!

A párologtatás során csupán annyit tapasztaltam, hogy gyönyörű látványt nyújt a só kicsapódása, ebből is látszik, hogy a só "dolgozik". Nálunk szabályozható a fűtés, de időnként előfordul, hogy a páratartalom a nem megfelelő tartományba kerül. A párologtatást megelőzés céljából alkalmazom, mi már januárban túlestünk a mostani járványon, nincs allergiás sem a családban.
Amikor a gyermekeim kicsik voltak és mi is panelban laktunk, a párologtatást úgy oldottuk meg, hogy vizes törülközőt tettünk a radiátorra. Ej, ha ezt a módszert akkor ismertem volna!

Én a nagyobb szobákban leveses tányér méretű öblös tálba tettem a sót, a kisebb szobákban pedig müzlis tányér méretűbe. Lehet a fűtőtest közelébe vagy akár rá is tenni a tálkát, így biztosan jobb és gyorsabb a párolgás, de ügyelni kell arra, hogy a són mindig legyen víz, a tál alatt legyen alátét vagy egy tálca, nehogy a fűtőtestet károsodás érje, ha kicsapódna rá a só.

Segítő szándékkal::
BioWell - Anikó

2014-02-12, 21:05 Encike:

Kedves Anikó!

Köszönöm a gyors válaszát, és azt meg kérdezhetem, hogy mit tapasztalt párologtatás során?

Én a kisfiam szobájába szeretném párologtatni. Panelban lakunk. télen is állandó 25 fok körül van a hőmérséklet és kisfiam is sokat köhög sajnos.

Közben eszembe jutott még egy kérdés: az mindegy, hogy mekkora edénybe teszem és hogy mekkora szobába szeretnék párologtatni.? Arra gondolok itt, hogy például a sólámpánál függ a szoba méretétől, hogy mekkora lámpát veszek.

Várom válaszát.


Üdvözlettel: Enikő


2014-02-11, 21:24 Encike:

Kedves Anikó!


Nagyon örülök ennek a cikknek és feltétlenül ki szeretném próbálni, de van egy kérdésem, hogy kb. milyen arányban kell a sót és a vizet önteni a tálkába?
Köszönettel: Enikő

KOMMENT: 2014-02-11, 21:30 Anikó mondja:

Kedves Encike!

Teljesen mindegy az arány, a lényeg, hogy legyen elegendő víz a són!
Az sem baj, ha a só kiáll a vízből, de az sem baj, ha a víz ellepi. Kb. két marék sót tettem a tálba és annyi vizet öntöttem rá, hogy bőven ellepje. A lényeg, hogy legyen a tál alatt egy alátét és figyelj, hogy mindig legyen a tálban só és víz!
Ezt a párologtatást most próbáltam ki én is, szerettem volna látni, hogyan "épül fel" a só az edényre. Nagyon érdekes jelenség!

Jó párologtatást!
BioWell - Anikó