Témakör:

Otellólekvár

Gondoltam egyet... otellólekvár lett belőle!

Még soha nem készítettem szőlőből lekvárt, így már ideje volt , hogy ezt is kipróbáljam. Ez az otelló fajta szőlő annyira finom édes, ahogy kapkodtam befelé a flavonoidokban gazdag szemeket, az jutott eszembe, hogy vajon milyen lenne lekvárként... aztán milyen lenne joghurttal összekeverve - szőlős joghurt tényleg nincs a boltban sem! - milyen lenne túróval, palacsintában... vagy tortakrémben.

No de ne szaladjunk ennyire előre, mert így nem lesz se szőlős joghurt, se szőlős túrókrém, - télire - se palacsintába való lekvár!

Egy hibát elkövettem... nem mértem le a szőlőt... a hozzávalókat is ízlésre tettem bele - mert annyi lekvárt készítettem már, hogy ez teljesen kiment a fejemből. Mivel ez a próbafőzés volt, így nem volt nagy mennyiség, kb 2 kg lehetett a leszedett szőlőszem. Nagyon pici nyírfacukrot tettem hozzá, csak annyit, amiben a pektint kevertem el, mert ez a szőlőfajta eleve nagyon édes. Ez a lekvár is fűszerezhető fahéjjal, szegfűszeggel, de én most ezt kihagytam... mert csak szőlőízű lekvárt szerettem volna.

Akkor nézzük mi is kell a házi otellólekvár elkészítéséhez:

leszedett otellószemek - legalább egy nagy tálnyi
kevés nyírfacukor
fahéj (elhagyható)
szegfűszeg (elhagyható)
pektin
üvegek

Otellólekvár készítése:

Az üvegek előkészítéséről itt írtam: Cseresznyelekvár - csupa értékes gyümölcsből
A szőlőt leszemezés után jól mosd át, majd rakd egy fazékba és tedd oda főni. Amikor már jó leveses, akkor vegyél elő egy szűrőt és szűrd át az értékes nedűt, megfosztva a még értékesebb szőlőmagtól.

TIPP: a szőlőmagot mosd jól át, majd tedd egy nagy tálcára és szárítsd meg. Alapos szárítás után a szőlőmag tárolható üvegben, vagy műanyag dobozkában is, de akár azonnal meg is őrölhető pl. kávédarálóban. Ez az őrlemény nagyon értékes, fogyaszd joghurtba, kefírbe, túróhoz keverve.

Térjünk vissza a lekvárkészítéshez:

Az átszűrt szőlőt öntsd egy tiszta edénybe és tedd vissza a gázra. Amikor már fő, add hozzá a nyírfacukorral elkevert pektint - adagolása a dobozon - és a fűszereket is. Forrald pár percig és kész is vagy!
Szedd a lekvárt az előkészített üvegekbe, jól zárd le, majd állítsd fejre őket kb. 5 percre. Ezután mehetnek a száraz dunsztba. Miután kihűltek, mehetnek a kamrapolcra, onnan pedig a joghurtba, túróba, palacsintába!

Jó lekvárfőzést!

BioWell - Anikó
2014. október 23.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Fahéj, Te csodás! Sokoldalú gyógy- és fűszernövény, mely segíti az emésztést, megelőzi a vércukor ingadozást, hangulatjavító és... a késlelteti az öregedést!
190Ft -tól!
A sóhoz és a fekete borshoz hasonlóan egykor ez a fűszer is értékesebb volt az aranynál
240Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: