Témakör: Ötletek, házi praktikák

Olcsó házi praktika... avagy mire jó a kávézacc?

Egyik olvasónk vetette fel a kérdést, hogy jó e a kávézacc a dugulás elhárítására? De még mennyire! És még mi mindenre jó a kávézacc? Íme:

A természetes házi tisztítószerek sorában a sütőpor és az ecet után most jöjjön a kávézacc, ami azon kívül, hogy kiváló súroló és zsíroldó, a szagokkal is kiválóan elbánik, de a bolhának is nekimegy, ha kell és a szépségápolásban is csodákra képes.

Házi súroló, zsíroldó
A kávézacc tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik, éppen ezért kiváló alternatív súrolószer; zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztításra tökéletes. Elsősorban a grillsütő, a tűzhely, a sütő és a lábosok tisztítására szokták alkalmazni a házi súrolót.

Tipp: a nagyon zsíros felületeket érdemes száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni a felületet.

Szagtalanító, illatosító
Zsíroldó hatásán túl kiváló szagűző a zacc. Az edényt, ami átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag perceken belül távozik az edényből. Azok a cigarettások, akiket zavar, hogy ujjaik nikotintól „illatoznak”, dörzsöljenek össze egy kis kávézaccot, a szag hamar eltűnik. A fokhagyma, a hal és egyéb karakteres ételek feldolgozásakor szintén jól jöhet a zacc.

Tipp: aki kimondottan szereti a kávé illatát, a ruhásszekrényben is hasznosíthatja a zaccot, sokan zokniba, nejlonharisnyába vagy szövetbe csavarja a száraz kávézaccot, majd a ruhásszekrénybe lógatja fel. Vaníliával, fahéjjal vagy narancshéjjal keverve a házi illatosító különleges aromát kap.

Zacc a lefolyóban
A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, erős zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót.

A faápoló
Az összekarcolt, felsértett fafelületeken is segíthet a kávézacc, ehhez nem kell mást tenni, mint a karcolásra tenni egy kevéske nedves zaccot, majd fültisztító pálcikával beledörzsölni a felületbe. (Feltételezzük, sötét színű fabútoroknál működik a technika).

Háztartási porfogó
Sokan vannak, akik mind a mai napig fával fűtenek: legyen szó a cserépkályha vagy éppen a kandallóban található hamuról, tisztítás előtt érdemes a nedves kávézaccot a finom porra rászórni, hogy a kályha tisztításakor ne legyen túl nagy porfelhő.

Szőnyegtisztító
Mint természetes házi tisztítószer, nemcsak az ecet, de a száraz kávézacc is kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.

Szagos riasztó
A kávézacc cicariasztóként is kiváló: ha valaki nem szeretné, hogy gondosan ápolt virágos kertjét cicája játszótérnek használja, szórjon a földre kávézaccot, az erős aroma hatására elmegy majd kisállat kedve a hempergéstől.

Nemcsak a szőrös kedvenc elriasztására kiváló a kávézacc, a hangyák sem szeretik túlzottan: azokat a területeket, ahol a kis rovarok felütötték fejüket, érdemes kávézaccal felhinteni, de a hangyaboly kellős közepébe is lehet szórni, rövid időn belül odébbállnak majd.

Bolhairtó
Kicsit bizarr ötletnek tűnik, de állítólag a kávézacc a házi kedvenc bolhátlanításában is kiváló. Csak bele kell masszírozni az állat szőrébe a zaccot, és a bolhák máris egy új gazdi után néznek.

Házi, kerti tápoldat
A kávézacc felhasználásának talán leismertebb formája, hogy tápoldatként használják olyan növényeknél – mint például az örökzöldek vagy a rózsa - amik szeretik a savas virágföldet. Egyszerűen csak a virágföldre kell hinteni, kicsit belekeverni, majd megöntözni. De nemcsak a virágföldnek tesz jót a zacc, a komposztálóban is jó helyre kerül, odavonzza a gilisztákat, amelyek a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át.

Kávézacc a szépségápolásban
A finomra őrölt kávézacc nemcsak a háztartásban, de a szépségápolásban is megállja a helyét, a narancsbőr átdörzsölésére, illetve bőrradírként is kiváló. Elég egy kevés olívaolajat adagolni hozzá, és ezt követően a bőrre felhordani és pár percig masszírozni. Bőröd felfrissíti, a vérkeringésed felélénkíti és az elhalt hámsejteknek is annyi!

Mindezt ingyen... mert ezt a kiváló szert amúgy a szemetesbe dobtad volna!

Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: