Témakör: Egészséges receptek

Medvehagymás pogácsa

Medvehagyma szezonban elmaradhatatlan ennek a finom pogácsának az elkészítése. Ha most megsütöd, jövőre sem fogod kihagyni!

Üdvözöllek, az AniKOnyhámban!

Ha szezon van, akkor készíts pogácsát is medvehagymásan!
Isteni omlós a tésztája és kellemesen hagyma ízű. Vendégvárónak is kiváló!

HOZZÁVALÓK:

25 dkg fehér liszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt vagy zabpehelyliszt
1 ek himalája só
25 dkg vaj
1 kis doboz tejföl
0,5 dl tej
1 csipet cukor - nem nyírfa, mert az elpusztítja az élesztőgombákat is!
2,5 dkg élesztő

Kenéshez:
1 csokor medvehagyma (kb 10 dkg)
15 dkg vaj
tojás és szezámmag a tetejére

Elkészítése:

1. A liszteket keverd össze és morzsol el benne a vajat, add hozzá a többi hozzávalót és jól gyúrd össze. A tálat takard egy fóliával, majd tedd a hűtőbe 1 órát pihenni.

2. Amíg pihen a tészta addig készítsd el a medvehagymás vajat. A medvehagymát késsel vágd apróra és a puha vajjal jól keverd el.

3. Az 1 órát pihent tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra nyújtsd ki, kend meg a medvehagymás vajjal.

4. A tészta felső részét hajtsd a közepére, ezt is kend meg.

5. Az alsó részt is hajtsd rá, ezt is kend.

6. A két oldalát hajtsd be a közepéig és még ezt is hajtsd félbe
Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentesd.
Ha letelt a fél óra akkor ezt a hajtogatást és a fél óra pihentetést ismételd meg

7. Az újabb fél óra pihenés után a tésztát nyújtsd ki, kend meg egy felvert tojással, szórd meg szezámmaggal.

8. Szúrd ki pogácsaszaggatóval vagy az egész tésztát egyszerűen viszonylag egyforma kockákra vágd fel.

9. Sütőpapírral bélelt tepsibe kisebb távolságra helyezd a pogácsákat és 200 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd szép pirosra. (Az első 5 percben alsó-felső sütést használtam, majd lekapcsoltam az alsó sütést.)

Vigyázat, annyira finom, hogy nem lehet abbahagyni... csak eszed és eszed! :-)
Kellemes sütögetést és jó étvágyat!

BioWell - Anikó
2014. április 19.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

A mesebeli király is rádöbbent milyen fontos része életünknek a só. Ha igazán egészséges sóval szeretnéd fűszerezni ételeidet, ezt érdemes megnézni!
550Ft -tól!
A zabpehelyliszttel kiválóan helyettesíthető a fehér liszt, a GI-e is alacsonyabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet
450Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: