Témakör:

Levendulás teasütemény

Egy finom tea és mellé egy ízletes levendulás keksz... csodás befejezése a napnak!

Nálunk igencsak szomorkás, esős és sötét volt a hétvége, így a nagy részét a konyhában töltöttem. Többféle ízesítésű keksz receptet is találtam, így most erre a levendulásra esett a választás. A tésztát viszont ketté vettem és csak a fele lett levendulás, a másik felébe gyömbért tettem! Így ripsz-ropsz elkészült a levendulás és a gyömbéres keksz! Mint oly sokszor az alapötletet a Juditka konyhája adta... de a receptet, mint általában egy kissé megreformosítottam.

A teasütemény hozzávalói:

2,5 dl-es bögrével mérve

- 1,5 bögre liszt - fele sima, fele zabpehelyliszt
- 0,5 bögre lágy vaj
- 0,5 bögre (nyírfa)cukor
- 1 db tojás
- fél citrom leve, ha bio, a reszelt héja is
- 2 ek levendulás (nyírfa)porcukor
- csipet himalája só
- 1 k vanília aroma
- 1 tk szódabikarbóna
- porcukor a hempergetéshez
- levendulavirág a díszítéshez

Így készítsd el:

A liszteket keverd el, majd add hozzá a (nyírfa)cukrot, a himalája sót, a szódabikarbónát és keverj még egyet rajta.
Ezután add hozzá a tojást, a vajat, citromlevet és reszelt héját - én nem tettem bele - és a vanília aromát, majd kissé lágyabb tésztát gyúrj belőle. Ha lágynak találod, tehetsz hozzá még lisztet, ha keménynek találod, adj hozzá még egy kevés citromlevet.

Amikor elkészült a tészta alap, ekkor kerülhet sor annak az ízesítésére. Én itt kettévettem a tésztát és az egyik felébe kevés gyömbért reszeltem, míg a másikhoz adtam 2 ek levendulás (nyírfa)cukrot.
Ha intenzívebb levendula ízre vágysz, akkor már az elején a tésztába is csak levendulás (nyírfa)cukrot tegyél! Ehhez vegyél ízlés szerint (nyírfa)cukrot és levendulavirágot és kávédarálóban őröld meg! Egy keveset hagyj belőle a keksz hempergetéséhez is!

Kis golyókat formálj a tésztából, a gyömbérest elég sima (nyírfa)porcukorban, míg a levendulást levendulás (nyírfa)cukorban hempergesd meg, majd egy pohár segítségével lapítsd szét a tésztát.

Előmelegített sütőben 160 -180 fokon - a recept szerint 180 fok, de nálam így nagyon gyorsan sült, az alja már barnult, de a teteje még nem sült át igazán -sütőpapírral bélelt tepsiben, kb 10 perc alatt süsd meg a kekszeket.

Még melegen szedd ki a tepsiből és hempergesd meg még egyszer őket a (nyírfa)cukorban!

Főzz mellé egy finom teát, huppanj bele a kedvenc fotelodba, kortyolgasd a teát és ropogtass mellé egy kevés finom kekszet is!

Kellemes - megérdemelt - pihenést!

BioWell - Anikó
2014. január 19.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Természetes, mellékízmentes édesítőszer diabéteszeseknek és fogyni vágyóknak!
1390Ft -tól!
Adalékmentes, tiszta, természetes só, úgy kerül az asztalodra, ahogyan a természetben is megtalálható!
690Ft -tól!
A zabpehelyliszttel kiválóan helyettesíthető a fehér liszt, a GI-e is alacsonyabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet
450Ft -tól!
Nagyanyáink csodaszere ma is csodákra képes!
350Ft -tól!
A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Fogyaszthatod teaként, de akár szörpöt, szirupot, is készíthetsz belőle, ízesítheted lekvárjaidat és a mézedet is vele
450Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: