Témakör: Egészséges receptek

Fűszeres csirkemáj vajas pitetésztában

Nálunk nem túl gyakori a csirkemájas étel, viszont ha mégis ez a kívánság, akkor szeretem a legfinomabban elkészíteni! Íme egy finom fűszeres recept csirkemájra!

A csirkemáj igen könnyen és gyorsan elkészíthető, szeretjük rántva, baconbe csavarva és sütve, lecsósan, májpástétomként. Ez a mostani recept igen finom, de sokkal macerásabb, mint bármelyik más elkészítési módja. Elsőosztályú vendégváró, mindenki az ujját fogja nyalogatni! A dícséreteket is gyorsan bezsebelheted, viszont arra számíts, hogy egy morzsa nem sok... annyi sem fog maradni belőle ... Neked!

Hozzávalók 13-15 db nagyobb vagy 18-20 darab kisebb pitéhez:

1 1/2 csésze liszt - fele-fele zabpehely-- és tk liszt, sőt szezámmaglisztet is tehetsz bele
12,5 dkg hideg vaj / nem margarin!!! /
1 mokkáskanál
1/4 csésze jéghideg víz

Töltelék:
20 dkg friss csirkemáj
1 közepes fej vöröshagyma
kevés kókuszolaj
2 tükörtojás
1 szál dundi újhagyma

Fűszerezés ízlés szerint:
kakukkfű
majoranna
mustár

őrölt fekete bors

Lekenéshez:
1 tojás
1 evőkanál szezámmag - én most szezámsóval szórtam meg

Így készítsd el! (fotókkal)

A liszteket és a hideg vajkockákat tedd késes aprítóba
és addig keverd vele, amíg morzsás állagú nem lesz. Kb ilyen:
Add hozzá a sót és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrj tésztát belőle.
Itt vigyázz, mert ha sok vizet adsz hozzá, akkor ragadni fog! Ezt megszüntetheted egy kis liszt hozzáadásával. Ekkor a tészta lágy - főleg ha meleg is van - ezért csomagold fóliába és tedd be a mélyhűtőbe dermedni egy kicsit. Ne sokáig, mert ha megfagy, akkor nem fogod tudni kinyújtani! Addig maradjon a fagyóban, amíg a töltelék el nem készül, viszont ha sokat pepecselsz vele, akkor inkább tedd csak a hűtőbe, hidegre.

A töltelékhez kevés kókuszolajon a hagymát pirítsd meg, majd add hozzá a májat is. Fűszerezd borssal, majorannával és/vagy kakukkfűvel, majd süsd tovább. Akkor sült meg a máj, ha a kést beleszúrva, már nem folyik ki belőle véres lé.
Ha megsült a máj, akkor tedd a késes aprítóba, a sült tojással és a megvágott újhagymával együtt keverj krémet belőle. A kész májpástétomot ízesítsd sóval, borssal és mustárral.
Most vedd ki a tésztát a fagyasztóból és lisztezett deszkán vékony lapot nyújts belőle. Pite szaggató formával - vagy bögrével, pohárral - szaggass köröket, majd a tészta korongokat töltsd meg a májas pástétommal. Ha nincs pite formád, akkor villával nyomd össze a tésztát. A kész pitéket rakd sütőpapírral bélelt tepsibe.
Tetejüket kend meg a tojással, majd mindegyikre szórj egy kevés szezám-, lenmagot, vagy egyéb magot amit szeretsz, én szezámsóval szórtam meg.
Előmelegített sütőben, 200 C-on süsd pirosra, ropogósra a pitéket. Mivel a tojásból még maradt és a sütés közben úgy láttam elfér még egy kenés, ezért kb félidőben kivettem a tepsit és újra lekentem a pitéket tojással.
Íme az eredmény:
Fontos, hogy forrón - vagy legalább melegen - tálald, mert úgy a legfinomabb!
Így néz ki belülről a csirkemájas álomfinom töltött pite:

Na, kérsz egy harapást?

A receptötlet innen származik: http://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2014/05/pite-csirkemajjal.html
2014. június 15.
BioWell - Anikó

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

A zabpehelyliszttel kiválóan helyettesíthető a fehér liszt, a GI-e is alacsonyabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet
450Ft -tól!
Tudtad, hogy a szezámmag hétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej?
650Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: