Témakör: Egészséges receptek

Dióvaj - készítése házilag

Ha a diót emlegetjük, először a bejgli és a diós tészta jut eszünkbe. Pedig sokkal több, mint egy finom csemege!

Néhány érdekesség a dióról, amit lehet hogy még nem hallottál...

A dió csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.

A friss diót fogyasztás előtt áztasd be egy éjszakára, hogy az enzimgátló réteg lekerüljön róla. Másnap szárítsd meg és már fel is lehet használni. Ellenkező esetben a szervezetnek sokat kell dolgoznia azon, hogy valamennyi tápanyagot hasznosítson belőle. Így sokkal finomabb is, hiszen nincs olyan kesernyés íze!

Közvetlen fogyasztáshoz a legjobb a friss, idei dió. Sütéshez, pirításhoz használj inkább a tavalyról maradt termést. A tavalyi egész diót könnyen felfrissítheted, ha egy éjszakára beáztatod, és csak aztán töröd meg. A gerezd szinte pattanva törik majd fogaink alatt, nem is beszélve arról, hogy megindul benne az Élet, ezáltal fokozódik áldásos hatása. A pucolt diót is felfrissíthetjük ugyanezen a módon, az áztatóvizével pedig meglocsolhatjuk a szobanövényeket.

DIÓVAJ

Hozzávalók:
- 2 bögre (kb. 5 dl) nyers dió amelyet kb. 8-12 órával az elkészítés előtt tisztított vízben beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük és megszárítjuk.
- dió olaj
Esetleges ízesítők, édesítők:
- , stevia, méz, kakaópor, karobpor, aszalt gyümölcsök, de sósan is el lehet készíteni pl. rozmaring ízesítéssel.

Elkészítés:

Töltsd a diót háztartási robotgépbe, és kezdd el darálni kevés dió vagy mandulaolajjal együtt. Az ízesítőket vagy egyéb hozzávalókat még egyelőre ne add hozzá! Őröld, de közben néha kapargasd le az edény oldalára tapadt részeket, hogy egyenletesen, minden porcikája finomítva legyen. Mindeközben ízlés szerint adagolhatsz hozzá olajat a kívánt krémesség eléréséig.

A dió állaga folyamatosan változik az őrlés során: először morzsás, csomós, később összeáll labdává, újra szétoszlik, majd végül az olaj kiengedésekor nagyon szép, krémes, kenhető vajjá válik.

Miután kész, csak akkor keverd hozzá az ízesítőket (fakanállal - ne robotgéppel!), de ha mást nem is, pici (himalája) sót jó hozzáadni. Hűtőben tárolva néhány hétig minden gond nélkül eláll.

Egészségetekre!

BioWell - Anikó
2013. december 04.

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Természetes, mellékízmentes édesítőszer diabéteszeseknek és fogyni vágyóknak!
1390Ft -tól!
Ne elégedj meg a szürkeséggel! A fehér ruháid újra vakítóan fehérek lehetnek! Megmutatjuk hogyan!
950Ft -tól!
Adalékmentes, tiszta, természetes só, úgy kerül az asztalodra, ahogyan a természetben is megtalálható!
690Ft -tól!
A természet mosószere a lenyűgözően hatékony mosódió... egyenesen Indiából
890Ft -tól!
A kókuszolaj egyre növekvő népszerűségnek örvend, mivel ma már a főzésen kívül a kozmetikában is alkalmazzuk
1490Ft
Tiszta só, azaz 99,96% tisztaságú Nátrium-klorid, a legtisztább só
650Ft
A dióolaj a szív- és érrendszer támogatója, az agy serkentője, fogyasztása lendületet ad a mindennapjaidnak!
1890Ft
A zabpehelyliszttel kiválóan helyettesíthető a fehér liszt, a GI-e is alacsonyabb, így kevésbé emeli meg a vércukorszintet
450Ft -tól!
Melaleuca alternifolia - Általános fertőtlenítőszer, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású
870Ft -tól!
Nagyanyáink csodaszere ma is csodákra képes!
350Ft -tól!
A sztívia (stevia) egy csodálatos növény, amelyet évszázadok óta használnak édesítésre és gyógyításra egyaránt
390Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: