Témakör: Egészséges receptek

Cukkini palacsinta - tócsni

A cukkinit magas ásványi anyag- és alacsony kalóriatartalma miatt nagyszerűen alkalmazhatod különböző diétákban, segíti a nyári, könnyű táplálkozást

Cukkini szezon van, ilyenkor fogyassz belőle minél többet, mert nagyon egészséges!


Magas ásványi anyag-, C- és B9-vitamin tartalommal rendelkezik, enyhe hashajtó hatása révén kiváló székrekedés ellen, vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segíti a feleslegesen felgyülemlett víz kiürítését a szervezetből.

Nemcsak rántva vagy grillezve isteni, sós palacsintatésztában kisütve igazi ínyencség. Gyorsan elkészíthető, így lehet belőle akár egy könnyű vacsora is.

Nem is palacsinta..., nem is tócsni... de mégis...

Cukkiniből készíthetsz tócsni-szerű palacsintát, melyet mártogatóssal vagy tejföllel fogyaszthatsz.

Mire lesz szükséged hozzá:

kb fél kiló cukkini
2 tojás
kb. 8-12 púpos ek liszt / zabpehelyliszt
pár cikk zúzott fokhagyma
1 csapott tk szódabikarbóna
tiszta só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint

A sütéshez:

kókuszolaj vagy vaj

Így készítsd el:

Ha zsenge a cukkini, nem szükséges sem meghámozni, sem kimagozni. Vágd le a két végét és reszeld le nagylyukú reszelőn, mint egy uborkát.
Ha már nem zsenge a cukkini, akkor értelemszerűen meg kell hámozni, ki kell magozni, mint a tököt.
Adj hozzá két felvert tojást, sózd és fűszerezd ízlés szerint, borssal, fokhagymával, esetleg zöldfűszerkeverékkel. A friss cukkini a reszelés és sózás után levet enged, ezért a hozzá szükséges liszt mennyisége attól függ, hogy mennyi nedvesség van a cukkiniben. Annyi lisztet tegyél hozzá, hogy ne folyós, de nem is nagyon sűrű tésztaszerű keveréket kapj.
Serpenyőben kevés zsiradékot olvassz fel, majd egy nagy kanál segítségével 2-3 adagot tegyél a masszából bele úgy, hogy a kanál segítségével ellapogatod a tésztát. Mindkét oldalát süsd pirosra!
FIGYELEM! Sütés közben a zsiradékot folyamatosan pótolni kell!

TIPP: Ha fogyókúrázol vagy folyton a kilókkal küzdesz, de szeretnél ilyen finomat is enni, akkor a liszt nagyobb részét cseréld le zabpehelylisztre. (Szoó Judit szerint a zabpehelyliszt segít a fogyásban, fogyasztásával megelőzheted a jo-jo effektust. Az ő nevéhez fűződik a KF - azaz Kilófaló liszt, mely legfőbb alapanyaga a zabpehelyliszt.) Én nagyobb részt ezzel a liszttel készítem, az ízén nem érezhető, hogy nem finomliszttel készült a tócsni.
Ha a sütés közben hígulna a massza sűrítsd tovább egy kis (zabpehely)liszttel.

Készen is vagyunk, tálaljunk és együnk egy jót!

Van aki mártógatóst készít hozzá, én sima tejföllel szoktam tálalni, mert a tócsni elég fűszeres.

Jó étvágyat!

Anikó

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Tiszta só, azaz 99,96% tisztaságú Nátrium-klorid, a legtisztább só
650Ft
Nagyanyáink csodaszere ma is csodákra képes!
350Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: