Témakör: Egészséges receptek

Cseresznyelekvár - csupa értékes gyümölcsből

Raktározd el a nyár ízeit télire, készíts otthon egészséges lekvárt akár cseresznyéből vagy meggyből is!

A bolti lekvárok köszönőviszonyban sincsenek a házilag készített lekvárokkal, nem tudjuk mennyi a valódi gyümölcstartalma, - egyáltalán tartalmaz e gyümölcsöt - mennyi a hozzáadott cukor, mivel sűrítik és tartósítják.
Úgy gondolom, a legbiztonságosabb és legfinomabb is, ha magunk készítjük el a kedvenc gyümölcseinkből a lekvárokat, hiszen ilyenkor nagy mennyiségben rendelkezésünkre állnak.

Csak 1 cseresznyefánk van, de az akkora, hogy egy erdővel felér, így bőségesen ontja a gyümölcsöt, minden évben egyre többet és többet. Ez a fa egy valódi kincs!!! Gyönyörű amikor tavasszal tele van virággal, aztán amikor elkezdenek érni a cseresznyeszemek rajta, boldogsággal tölt el amikor 1-1 érett szemet találok. Aztán május végén elkezd érni... nagyon gyorsan. Először befőzünk belőle 10-20 üveggel, közben csak esszük és esszük. Legjobb, amikor közvetlenül a fáról ehetem. Aztán készül belőle leves, sütemény, gyümölcsjoghurt - nem a boltban kell venni azt sem, főleg ilyenkor! - kerül belőle a fagyasztóba is, biztos ami biztos. Természetesen adunk a családnak is belőle, hogy mindenki kedvére azt készítsen belőle, amit szeret.

Amikor már nem bírjuk enni, akkor jön a lekvárkészítés, hiszen elég idő eltelt már és a szemek szinte feketére értek. Ilyenkor a legnagyobb a gyümölcs cukortartalma, így a lekvárunk akár cukor nélkül is készülhet.

Mi szükséges az egészséges cseresznyelekvárhoz?

Sok-sok nagyon érett egészséges lehetőleg bio gyümölcs - én 4 kg cseresznyéből készítettem egyszerre, de több alkalommal
kevés nyírfacukor - ha a gyümölcs nagyon édes, akár el is hagyható
lehet fűszerezni fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal
pektin / zselésítő
üvegek

Házi cseresznye / meggy lekvár készítése:

Készülj elő: Az üvegeket alaposan mosd át, majd forrásban lévő vízben sterilizáld. a tetőkkel együtt. Nagyon fontos, a patyolat tisztaság! Az üvegeket tiszta konyharuhán csepegtesd le, nem kell eltörölgetni!
A cseresznyét /meggyet alaposan mosd le, szedd le a szárát és magozd ki. Huhh, ez a leghosszabb folyamat, ha ezzel kész vagy, ezután már minden sokkal gyorsabban fog menni!

A kimagozott gyümölcsöt tedd egy fazékba, ha szükségesnek tartod az édesítést, akkor add hozzá a (nyírfa)cukrot is, keverd meg és kezdd el melegíteni. Amikor elég meleg és látod, hogy bő levet eresztett, akkor vedd elő a botmixered és mixelj rajta egy keveset. Én nem pürésítettem agyon, legyenek benne gyümölcsdarabok, hiszen ez a lekvár gyümölcsből van!
Ismét tedd fel forrni, majd add hozzá a zselésítőt. Ebben nem tudok pontos támpontot adni, mert ki mit használ, mindenre rá van írva, hogy mennyi gyümölcshöz mennyit zselésítőt javasolnak. Arra viszont ügyelj, hogy a cseresznye és a meggy rendkívül lédús gyümölcs, így több zselésítőt kell hozzátenni, mint pl a baracklekvárhoz, kb annak a dupláját.

A zselésítő hozzáadása után kb 4-5 percig forrald, és kész is vagy! Ekkor ízesítheted édes fűszerekkel, fahéjjal, szegfűszeggel, ánizzsal vagy amit épp szeretsz! Nagyon finom ízvilágot ad a lekvárnak, akár egy lekvárosított gyümölcsleves!
A kész ízesített lekvárt töltsd az előkészített üvegekbe, majd jön a fejenállás! No nem Neked kell fejen állni, hanem az üvegeket kell a tető rázárása után a tetejére állítani 1-2 percre. Ezért fontos hogy hagyj egy kis helyet az üvegben, ne szedd teljesen tele!
A lekvárokat száraz dunsztban hagyd lassan kihűlni. Ha kihűlt, címkézés után mehet is a kamrapolcra!

Csupa gyümölcs, nagyon kevés nyírfacukorral vagy anélkül, fűszerekkel vagy anélkül... isteni finom... 1 üveggel már beáldoztunk belőle. Lehet, hogy meg sem éri a telet?

Kellemes lekvárfőzést!

2014. június 09.
BioWell - Anikó


Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

A csecsemők hasfájása ellen kiváló gyógyír, a szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják
190Ft -tól!
Természetes, mellékízmentes édesítőszer diabéteszeseknek és fogyni vágyóknak!
1390Ft -tól!
Fahéj, Te csodás! Sokoldalú gyógy- és fűszernövény, mely segíti az emésztést, megelőzi a vércukor ingadozást, hangulatjavító és... a késlelteti az öregedést!
190Ft -tól!
A sóhoz és a fekete borshoz hasonlóan egykor ez a fűszer is értékesebb volt az aranynál
240Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: