Témakör: Ötletek, házi praktikák

CALGON - kontra - ECET

Be kell hogy valljam, hogy roppant örültem a hírnek, miszerint a 120-150.-Ft-os ecet legyőzte a nagy CALGON-t!

Jómagam soha nem vettem ezt a "csodaszer"-nek kikiáltott valamit, amivel majd a mosógépem is továbbél és jelentem, a mosógépem nélküle is köszöni, de nagyon jól van! Szereti viszont az ecetet!
Amikor forgalomba hozták a nagy Calgont, apukámat kérdeztem meg - aki akkor épp háztartásigép szerelőként dolgozott - hogy mi a véleménye róla. Azt mondta badarság, mert a fűtőszál kb 2 ezer Ft, nem éri meg calgonizálni és az ecetes mosást ajánlotta. Bezzeg a reklámban megfizetett szerelő szerint vegyél calgont! Azt viszont nem mondja el, hogy a mai mosógépek már úgy vannak összerakva, hogy még a szerelő se tudja szétszedni... vagyis a géped meghal és újat kell venned! Mindemellett egy szóval sem említi, hogy az ecet mennyire hatásos .... calgon helyett.

Aki még nem ismerné, annak itt a recept, hogy hogyan tartsd karban a mosógéped fillérekből, hogy az minél tovább éljen ... calgonmentesen!

Ügyelj a megfelelő adagolásra!

Talán nem is gondolnád, de a túl sok mosóporral sokat árthatsz a mosógépednek. Ha túladagolod a mosóport, ahelyett, hogy a dobba kerülne a mosószer, a szemcsék összetapadnak, lerakódnak az adagoló falán, ott megkövesednek, és a mosópor dugulást okoz. A túladagolás emellett a centrifugaprogram kihagyását is eredményezheti.

TIPP: Ezért használj inkább mosószódát, amit a gépbe öntés előtt feloldasz kézmeleg vízben, a dugulás így teljes mértékben elkerülhető!

Ha hajlamos vagy a kelleténél több mosóport használni, legalább kéthavonta tisztítsd ki alaposan a mosógép adagolóját! A fiókot a készülék típusától függően annak egyszerű megdöntésével, esetleg egy csillagcsavarhúzó segítségével szerelheted le, amelyet aztán forró vízzel alaposan moss át, és egy kefe segítségével szabadítsd meg a lerakódott mosószerektől.

TIPP: Ha mosószódát használsz ezt a műveletet is megspórolhatod, persze tisztítani kell, de nem mindegy, hogy csak átmosni szükséges, vagy keményen meg kell dolgoznod, hogy a rekesz olyan legyen, mint újkorában.

Rendszeresen tisztítsd ki a szűrőket!

A mosógép szűrőit évente három-négy alkalommal érdemes megtisztítanod, ebben ugyanis könnyen összegyűlhetnek a papírzsebkendő-maradványok, a zsebekben maradt pénzérmék, csatok, gémkapcsok, gombok.
A szűrőt általában a mosógép alján, egy fedőlemez mögött találod - a szerelés előtt érdemes alaposan tanulmányozni a gép használati utasítását, ahol azt is részletezik, hogy hogyan veheted ki.
A szűrőt a tárgyak eltávolítása után alaposan öblítsd át forró vízzel, és mosd át egy kevés mosogatószerrel, hogy a zsíros lerakódásoktól is megszabadíthasd. Mielőtt visszacsavarnád, a nyílását is tisztítsd ki, például egy használt fogkefével.

Használd az ecetet!

A mosógépszerelők többsége - kivéve a reklámokban szereplőket - pénzkidobásnak tartja a különböző divatos vízlágyítók használatát, azok ugyanis hosszútávon sokkal drágábbak, mintha szükség esetén új alkatrészekre lenne szükség.
Ha nem akarod kidobni a pénzed az ablakon, mégis szeretnéd megóvni a mosógépedet a vízkőtől, használj ecetet!
Attól függően, hogy mennyit használod a mosógépet, három-hat havonta tölts két deciliter 20%-os ecetet a mosógép adagolójába, majd indítsd el a gépet - ruhák nélkül - 90°C-os programon. Az ecet alaposan átmossa a gépet, és a forró vízzel karöltve leszámol a vízkővel.

Óvd a mosógép dobját!

A dob a mosógép lelke. Ha azt szeretnéd, hogy a gépet ne kelljen idő előtt lecserélni, érdemes kesztyűs kézzel bánnod a dobbal is. Soha ne moss a megengedett mennyiségnél több ruhát egyszerre, a túlsúly ugyanis kárt tehet a dobot tartó tengelyekben.
A merevítős melltartókat, a csattal rendelkező ruhákat vagy a flitterekkel díszített darabokat mindig mosózsákban vagy egy párnahuzatba zárva tedd a gépbe, hogy biztosan ne karcolják meg a dobot.

A karcok kihúzhatják a ruhák szálait, arról nem is beszélve, hogy a sérült részek könnyen berozsdásodhatnak, ezért különösen óvd tőlük a gépet. Ha mégis megtörtént a baj - érdemes időközönként megvizsgálni belülről a mosódobot -, színtelen körömlakkal több rétegben kend át a karcokat, így azok nem tesznek majd kárt a ruhákban, és rozsdásodni sem fog a gép.

Jelentem... a nagy CALGON megbukott... mehet a sarokba... éljen az ECET!

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Mérgelődtél már azon, hogy a kimosott ruháidból ki kell ráznod a beleszáradt mosóport? Mutatunk egy egyszerű és vegyszermentes módszert, hogyan változtathatsz ezen!
490Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: