Témakör:

Bodza- és akácszörp

Májusban rövid ideig virágzik a bodza és a fehér akác.
Készíts belőle finom és egészséges üdítő italt!

Kattints a képre és nagyobb méretben is olvashatod a receptet!
Gyönyörűen virágoznak az akácosok édes illatot árasztva. Készítettél már akácszörpöt?
Tavaly készítettem első alkalommal a fehér akác virágából szörpöt, cukorral, nyírfacukorral és mézzel. A receptet akkor is feltettem egy másik facebook oldalamra, ahol nagy sikert aratott, több mint 6000-en osztották meg!

Most veled is megosztom ez az egyszerű, remek receptet! Remélem Te is kedvet kapsz az elkészítéséhez!

Hozzávalók:

egy nagy tál bodza vagy akácvirág
5 literes befőttes üveg
3 liter (tisztított) víz
1 kg (nyírfa)cukor
1/2 kg akácméz (elhagyható)
3-4 db citrom
30 gr citromsav

Elkészítés:

A virágokat szedegesd a szárról, az üvegbe felváltva rétegezd a citromkarikákkal. A vizet a (nyírfa)cukorral melegítsd össze - ne forrald, csak melegítsd - majd amikor már langyosra hűlt, akkor öntsd hozzá a mézet és a citromsavat, olvadásig kevergesd el. Ezt a szirupot öntsd a virágokra. 4 napon át minden nap egyszer keverd össze az üveg tartalmát egy fakanál nyelével, majd 4 nap eltelte után szűrd le és töltsd az elkészült szörpöt üvegekbe. Fogyasztásig hűvös helyen tárold. - mivel nincs benne tartósító.

Aki télire szeretné eltenni, annak azt javaslom, hogy az üveg tetejére két celofán közé helyezzen egy kevés tartósítószert, így nem érintkezik a tartósító a szörppel.

További tanácsok a szörp elkészítéséhez a tavalyi tapasztalataim alapján.

1./ Az üvegeket fedd le folpack-kal és így tárold 4 napig amíg kevergetni kell, lehetőleg 10-15 fokos hőmérsékleten. A szobahőmérséklet túl meleg a hűtőszekrény pedig túl hideg a szörp előállításához. Tavaly több alkalommal készítettem nagyobb mennyiséget belőle, de akkoriban elég meleg volt, és később a szörpöm felpezsdült. Beletöltöttem ugyan üvegekbe és a hűtőben tároltam, de egy idő után elkezdett pezsegni, az üveg teteje ekkor úgy repül le, akár egy pezsgős dugó. A szörp pezsgőként is remek ital, de vigyázz az üveg nyitásakor a kezedre!

2./ Ha nem pezsgőt, hanem szörpöt szeretnél készíteni, akkor vagy tegyél bele egy kevés tartósítót, vagy az elkészült szörpöt fagyaszd le jégkockatartó zacskókba, így sokáig eltartható. Nyáron a nagy melegben csak ki kell venni belőle egy pár kockát, felönteni vízzel és kész is a hűsítő üdítő! Ha nem akarsz nagyon hideget inni, akkor langyos vizet önts a kockákra, melytől az gyorsan felolvad és az italod sem lesz annyira hideg.

Akácszörp, ahogyan én készítettem

3./ Az alapreceptem 1 db 5 literes üveget írt, én ezt 3 felé bontottam, 3 db 1700 ml-es üveget használtam. Amikor az üvegeket megraktam a szárról leszedett akácvirágokkal és a citromkarikákkal, akkor az üvegek majdnem színig voltak virággal.

3 féle akácszörp készült kísérleti jelleggel:

1./ cukorral
2./ nyírfacukorral
3./ akácmézzel


A receptben leírt édesítő anyagot 3 részre osztottam, vagyis, 33-33 dkg cukrot, nyírfacukrot és mézet használtam.
4 nap kevergetés és hűvösebb helyen való tárolás szükséges, hogy mindenhol átjárja a készülő szörpöt az akácíz/illat.

A cukorral és nyírfacukorral készült szörp íze között nem volt érezhető különbség, viszont a nyírfacukorral készült szörp kevésbé emeli meg a vércukorszinted. Az akácmézes szörpnek intenzívebb akác íze lett, kissé selymesebb állagú, édesebb ital készíthető belőle.

Készítsétek el és élvezzétek egész évben a nyár ízeit!

2014. műjus 10.
BioWell - Anikó


Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

Természetes, mellékízmentes édesítőszer diabéteszeseknek és fogyni vágyóknak!
1390Ft -tól!
A fehér akácról kevesen tudják, hogy a májusban rövid ideig nyíló hófehér virága értékes gyógynövény is!
320Ft
Bodza, a természet patikájának egyik leghasznosabb gyógynövénye, nemcsak varázs- de gyógyereje is van!
350Ft

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: