Témakör: Ötletek, házi praktikák

Bevált trükk a nyári gyümölcsök frissen tartására

Folyamatosan érnek a nyári gyümölcsök, az eper, a cseresznye, a meggy, a málna, ribizli, szeder... A leszedett és hűtőben tárolt gyümölcs azonban hamar romlani kezd. Hogyan akadályozhatod meg ezt egy egyszerű trükkel?

Cseresznyefánk roskad a gyümölcstől...
... pedig már befőztünk, készítettünk belőle lekvárt, elajándékoztunk belőle több 10 kilót, mégis telis-tele van még gyümölccsel. Amíg lehet szedjük és esszük, de sajnos nagyon gyorsan leérik ez a fajta cseresznye és a hűtőben tárolva hamar romlani kezd. Az eperrel nincs ilyen gond, mert folyamatosan érik, így a feldolgozásával is folyamatosan haladunk.
Most kezd érni a málna, amiből szintén nagyon sok mutatkozik, így nagyon örültem amikor egy blog oldalon erre a remek praktikára találtam

Mi mindenre jó a filléres ecet? Például a gyümölcseink leszedés utáni több napos frissen tartására!

A bogyós gyümölcsök a tároló edényben egymáshoz érve először levet eresztenek, majd elkezdenek penészedni... sajnos. Milyen kár értük! Nekem is már a fülemen jön ki a sok gyümi, de szezon van... enni kell! :-) A legjobban a fáról, bokorról leszedve azonnal tuszkolom is magamba, mert így szeretem a legjobban. Ha már otthon a hűtőből veszem ki, már nem esik annyira jól. Ez van... felvitte az Isten a dolgom!

Azoknak szeretnék segíteni ezzel a trükkel akik nem olyan szerencsések, és piacon vásárolják meg a gyümölcsöt, nem jó sem a gyümölcsöt, sem a pénzt kidobni. Mindenkivel előfordult már, hogy megromlott az 1-2 napja hűtőbe tett friss gyümölcse.

Mi tegyél megelőzésképp?

A bogyós gyümölcsöket némi átöblítés után kb. 15 percre annyi vízben hagyd állni, amennyi épp ellepi őket, ebbe a vízbe néhány evőkanálnyi ecetet is tegyél. Az ecetkezelés után konyhakendőn, papírtörlőn leitatott gyönyörűségek akár 10-12 napig is kibírják a hűtőben való tárolást, mindenféle erjedés, penészedés nélkül. Az ecet természetesen fertőtlenít és elébe megy az erjedésnek, romlásnak, penésznek: igazi fő-nye-re-mény!

Ne aggódj: az ecet íze nem marad meg a gyümölcsökben! Áztatás után egyszerűen csak öntsd le róluk az áztatóvizet, és kicsit öblítsd még át őket tiszta vízzel. Fontos, hogy - lehetőség szerint -alaposan száradjanak meg ezután, és úgy kerüljenek be a hűtőbe. Érdemes nagyobb, szélesebb tárolóba rakni őket, hogy némiképp szellősen legyenek, így biztosabb, tartósabb a hatás.

Cseresznyével azonnali próbát tettünk, a szemek valóban egészségesek maradtak, viszont pár nap elteltével lekvárként végezték. Hamarosan jön a málna, mely egy kicsit sérülékenyebb, ha annál is bevált a trükk, hozom a a jó hírt!
Forrás: Bevált trükk eper, áfonya, málna több napos frissen tartására
2014. június 08.
BioWell - Anikó

Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: