Témakör: Ötletek, házi praktikák

Bacifaló - űző - légtisztító vöröshagyma

Két évvel ezelőtt olvastam először ezt a történetet, azóta gyakran eszembe jut, ha a konyhámban lévő vöröshagymákra esik a pillantásom

Elgondolkodtam rajta, hogy van e igazságtartalma a történetnek, és arra következtetésre jutottam, hogy lehet benne valami. Vagy elég, ha legalább hiszünk benne...
Nekem mindig van itthon hagymám... no nem minden szobában, hanem a konyhában tárolom, de nálunk senki nem szokott beteg lenni, még csak tüsszögni sem szoktunk. Vajon a hagymának (is) köszönhetem?

Az ötlet annyira egyszerű és olcsó, hogy semmi akadálya annak, hogy kipróbáljuk otthonunkban is.

A következő a leírt krónika:

1919-ben a nagy gripa világjárvány idején, mint tudjuk 40 millió ember esett áldozatul és voltak családok ahol nem ütötte fel a fejét a kórokozó. Egy orvos arról számolt be, hogy azok a családok ahol nem jelentkezett a vírus, mindegyik családnál megtalálható volt egy kiskosárban /minden szobában/ pár fej vöröshagyma, bármi okból.
Mivel eredményesnek bizonyult, elvitték a hagymákat laboratóriumi vizsgára, és azt az eredményt kapták, hogy különböző bacilusok és vírusok vannak benne.
Lezárható tehát, hogy a hagyma egy fajta légtisztító, csali a mikroorganizmusoknak, mivel magába szívja a kórokozót és így az embereket menti meg tőle.
Említést tesznek még egy fodrász szalonról is, hogy rengeteg beteg ügyfelük volt, de az alkalmazottak közül senki sem betegedett meg. A sarokban mint egy csendélet a tálon ott voltak a dekoratív hagymák.
Feltételezhetjük, hogy erről nem fognak írni az újságok, és hogy egy orvos sem fogja ajánlani.
Legkevésbé fogja felkínálni a gyógyszerész, mert annyira hatásos, és olcsó/nem hoz senkinek pénzt.
Vannak kik jobban szeretik a védőoltást ..,ám legyen…. nálunk meg mindegyik szobába jut 1-1 kosár hagyma.

Eddig a történet. Mi a véleményed?
Egy próbát azért megér, nem?


Ha már a vöröshagymánál tartunk hoztam Nektek egy másik házi praktikát is amit Anyukámtól tanultam!
Közelednek az ünnepek, jön a nagy sütés-főzés időszaka.
A legtöbb magyar étel alapja a vöröshagyma, annak is a zsiradékban pirított változata. Nem szeretjük viszont a hagyma könnyfakasztó tulajdonságát és a pirítás szaga sem mindig a legkellemesebb. Előfordul, hogy sietnénk egy-egy finomság elkészítésével, de hagyma pucolása, aprítása, pirítása mind-mind kellemetlen és időigényes feladat.

Mit tegyünk, hogy az ilyen helyzeteket a lehető legtöbbször elkerüljük?
A praktika egyszerű!

Főzni kell, a hagymás ételeket nem tudjuk elkerülni. Vagyis ha akarunk hagymázni, ha nem, akkor is meg kell oldanunk ezt a kérdést.

Ha már elkezdted a hagyma pucolást, pucolj meg egy kilót! Minden megtisztított fejet tegyél azonnal egy tál vízbe, ezzel a csípősségének egy részétől megszabadíthatod. Sajnos ettől jobb praktikát erre nem ismerek. a hagyma csíp és nem minden esetben kellemes az illata. Mondjuk a ruhádon vagy a hajadon egyáltalán nem az.
Ezután aprítsd fel az összeset, egy fazék aljára tegyél egy kevés zsiradékot - mangalica vagy kókuszzsírt, esetleg házi sertészsírt - és kezdd el pirítani. Amikor már üveges, kapcsold le alatta a gázt, hiszen a hő miatt még tovább pirul egy kicsit. Ha kihűlt szedd egy befőttes üvegbe és tedd be a hűtőbe.

Amikor szükség van egy kevés pirított hagymára, csak kanalazd ki az üvegből a szükséges mennyiséget!
Nem kell pucolni, vagdalni, pirítani, szagolni... hipp-hopp felhasználható! Ráadásul a zsiradékban sokáig eláll, nálam mindig el szokott fogyni az utolsó cseppig!
Most a karácsonyi nagy főzéskor különösen nagy hasznát fogod venni, ha megfogadod ezt a tanácsot!
2014. december 16.
BioWell - Anikó

Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: