Témakör: Egészséges receptek

A puding próbája...

... az evés - szokták mondani. Ismered a bolti pudingporok összetevőit? Miért veszel ilyen agyonaromázott port, amikor pofon egyszerű az elkészítése?

Mostanában már ott tartok, hogy egy üzletben a vásárlási időmnek zömét az teszi ki, hogy a termékek összetevőit vizsgálom.
Régóta szúrja a szemem ez a puding kérdés és tegnap épp a pudingok elé keveredtem... akkor csodálkoztam rá, hogy az üzlet ahova járok "böngészni" már egy egész sort szentelt a pudingporoknak! Húúú, hát ennek a fele sem tréfa, már régen vettem ilyen "csodát", nézzük meg változott e valami az árakon kívül. Ááááá, semmi nem változott, csak az ára!

A Konyhatündérek figyelmét már felhívtam arra, hogy mindig nézzük meg mit vásárolunk és ne dőljünk be minden trükknek!

Teljesen felesleges - és drága! - pl. pudingport vásárolnod!

Nem akarok senkit sem lebeszélni az édességekről, hiszen sokan édesszájúak és most nem is a cukorról van szó. Sok süteményrecept tartalmazza azt, hogy a krémhez vegyél ilyen-olyan pudingport és keverd ki a kész és kihűlt pudingot vajjal stb. Ez valóban finom, én is alkalmazom ezt a "technikát", de az aromák és a színezékek... hát nálam nem illenek bele egy valamirevaló süteménybe!

Nos, megnéztem ezt a szerencsétlen pudingport, hogy ugye ha csokoládé íze van, akkor mi a manót tesznek bele, ha nem valami csokisat. Elárulom az összetevőit, ha sohasem fordítottad meg a pudingos zacskót, mert ma már nem a hátsó részére nyomják rá az árszalag-gépből az árát!

A bolti pudingok összetevői:

- kukoricakeményítő(!!!) és mivel ez áll az első helyen, ebből van benne a legtöbb!
- zsírszegény kakaópor
- csokoládépor (ejha, csak remélni tudom, hogy köze van a csokoládéhoz)
- étkezési só (na ebbe minek és az is káliumos legalább?)
- aromák (többesszámban!!! de minek bele aroma, ha van benne kakaópor és még csokoládépor is!!!!)

Hát ez elég siralmas és ezért (mert ennek a pudingnak van neve) elkérnek 125.-Ft-ot, a súlya nem 50(!), hanem 49 gr!!!! Jajj de szééép!

Szépen visszatettem a polcra és kívántam, hogy maradjon még ott jóóóó sokáig, amíg le nem jár a kukoricakeményítő szavatossága!

Hogyan készítettem a csokoládé pudingot bolti pudingpor nélkül? Hát így...

Elővettem a jó kis 500 gr-os kukoricakeményítőt és kimértem belőle 40 gr-ot. (lehet, hogy a pudingporban több van, ezt ugye nem tudhatjuk) Hozzámértem 9 gr kakaóport, kész a pudingpor!

Végezzünk egy kis számítást az ára tekintetében!

A kukoricakeményítő ára 500 gr 300.-Ft, vagyis 12 tasak pudingporra való van egy csomagban!
A kakaópor 100 gr legyen 200.-Ft (biztosan nem használnak drágábbat!) és ezt is osszuk 12 felé.
500.-Ft/12 adag = kb 42.-Ft-ból jó minőségű "aromák"-mentes és sómentes pudingport kaptunk.
Persze tehetünk bele drágább kakaóport és csokit is, nem fog a minőség rovására menni!
De azt ne gondold, hogy a gyártó holland kakaóport tesz bele, hiszen az a csomagoláson 100-as betűmérettel lenne ráírva és akkor 3x annyiba kerülne!

Elkészítettem a pudingporomból a pudingot, és láss csodát! MŰKÖDIK! Sőt, sokkal jobb, mint a bolti, higgyétek el!

Ha nem csokoládésat akartok csinálni, akkor tegyetek bele befőtt levet és gyümölcsöt, ízesíthető mindenféle finom fűszerekkel, vaníliával (nem aromával!), szegfűszeggel, fahéjjal, ánizzsal stb. olyan pudingot és sütikrémet kavartok amilyet csak akartok, ennek csak a fantáziátok szab határt!

Mindezzel újból azt szerettem volna bizonyítani, hogy otthon is el tudunk készíteni bármit, ha megnézzük a bolti összetevőket, a sorrendjéről következtethetünk a mennyiségre, kihagyjuk belőle az adalékot és kicseréljük természetesre, egészségesre a cukrot, lisztet stb, és máris alkottunk valami nagyon finomat! Szerintem megéri! Hiszen a puding esetében is több mint 50%-ot spóroltunk!

Én már nagyon régóta nem veszek pudingport, viszont gyermekkoromra emlékeztet, mert amikor anyukámnak épp nem volt ideje sütni, akkor volt egy kis puding vagy madártej! A madártejet is el lehet készíteni kukoricakeményítővel és vaníliával, tehát itt is kiküszöbölheted a fehér lisztet, egészségesebben el tudod készíteni. Cukor helyett pedig használj nyírfacukrot vagy más édesítőt!
A többit Rád bízom!

BioWell - Érezd jól magad!
Anikó

Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó termékek:

A csecsemők hasfájása ellen kiváló gyógyír, a szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják
190Ft -tól!
Fahéj, Te csodás! Sokoldalú gyógy- és fűszernövény, mely segíti az emésztést, megelőzi a vércukor ingadozást, hangulatjavító és... a késlelteti az öregedést!
190Ft -tól!
A sóhoz és a fekete borshoz hasonlóan egykor ez a fűszer is értékesebb volt az aranynál
240Ft -tól!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: