Témakör: Természetes gyógymódok

A gyógynövény teakészítés módjai

A kivonási eljárás helyes megválasztásával érhetjük el, hogy a gyógynövényekből a hatóanyagokat a legjobb hatásfokkal nyerjük ki. Mik ezek az eljárások és melyiket hogyan kell alkalmazni? Íme:

Egy pohár forró, vagy éppen hűs gyógytea sok búra-bajra gyógyír lehet.

A hatóanyagok megóvása érdekében ne használjunk fém eszközöket, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet melegíteni fém edényben, de a teánkat üveg, vagy porcelán edényben készítsük el, textil, vagy műanyag szűrőn keresztül szűrjük!

FŐZET

Főzetet akkor készítünk, ha a növényrész kemény ( pld. gyökér, gyökértörzs, kéreg ) és hatóanyagai nem bomlékonyak.
Ekkor 15 - 30 percen keresztül főzzük, az elpárolgott vizet pótoljuk, majd szűrjük, és ízlés szerint ízesítve fogyasztjuk.

FORRÁZAT

Forrázatot készítünk, ha a kivonandó növényrész puha ( pld. föld feletti hajtás, levél, virág ) vagy hatóanyagai bomlékonyak, illékonyak.
Forrázat készítésekor az előírt mennyiségű gyógynövényt megfelelő mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 5-20 percig állni hagyjuk, majd a teát szűrjük, esetleg ízesítjük.

HIDEG VIZES KIVONAT

Hideg vizes kivonatot készítünk, ha a gyógynövény hatóanyagai hőre bomlanak, vagy megváltoznak. ( pl. nyálka és C- vitamin tartalmú növények )
Kivonatot készítünk akkor is, ha a hatóanyagok így jól, de a kezelés szempontjából kedvezőtlen hatású anyagok nem oldódnak ki ( pl. medveszőlő )
Áztatás során a gyógynövényt szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, 5-10 órán át állni hagyjuk, majd a kivonatot szűrjük.

A gyógyteákat mindig frissen kell elkészíteni. A tisztító teákat éhgyomorra, a vízhajtókat napközben elkortyolva, a hashajtókat, nyugtatókat este fogyasztjuk. Emésztésjavításra étkezés után 15 perccel, étvágyjavításra evés előtt 30 perccel szükséges meginni a gyógyteát.

Készíts Te is egy finom gyógyteát, mely gyógyít miközben testet-lelket melenget főként a hideg téli napokon!

BioWell - Anikó
2014. január 18.

Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: