Témakör: Egészséges receptek

A fenyő varázslatos ereje a fenyőméz!

Rügyeznek a fenyők, készíts Te is fenyőmézet, télen nagy hasznát fogod venni!

A természet csodálatos, hiszen gondoskodik rólunk, mindig időben. Télen amikor gyakoriak a felsőlégúti megbetegedések, jó elővenni egy kis gyógy-szert a természet patikájából. Ezt a mostanit például most kell elkészítenünk, mert most van itt az ideje!

Mindig csodáltam a rügyező fenyőket, gyönyörűséges látni évről évre, ahogy növekednek. Bevallom, hogy a fenyőmézről még soha nem hallottam, sőt még soha nem is láttam méhészeknél sem.

Hogyan készül a fenyőméz?

A fenyőnek nincs is virága, miből lesz akkor a méz?
A fenyőmézet (édesharmat méz) nem virágporból, hanem a fenyőfák fiatal rügyeiben található édes nedvből, valamint a tűleveleken található úgynevezett "édes harmatból" gyűjtögetik össze a méhek. Gondoltad volna?

A fenyőméz sötétebb árnyalatú, kellemes, jellegzetes illatú és izű méz. Az összes méz közül a fenyőméznek van a legnagyobb ásványianyag-tartalma. Ne ijedj meg a sötét színétől, az íze kiváló!

A méhek által készített fenyőméz hatásai:

- A fenyőméz alkalmazása torokfájásnál és görcsös köhögési ingernél gyorsan enyhít a panaszon
- A fenyőméz foszfort, magnánt, aldehideket, alkaidokat, gyantaanyagokat, limonent és felandrent is
tartalmaz, ezért ajánlott ásványi anyagok hiányában szenvedőknek.
- A fenyőméz ajánlott továbbá nehéz fizikai munkát végzőknek.
- A fenyőméz alkalmas húgyúti és légúti gyulladások kezelésére
- A fenyőméz vérszegénység esetén is erősen ajánlott
- A fenyőméz enyhe nyugtató hatása mellett fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő hatással is bír

Alkalmazása:

A fenyőmézet ajánlott naponta 1-2 evőkanállal fogyasztani, ha teát vagy tejet ízesítesz vele, Figyelj, hogy ne legyen forró az ital (40 °C feletti), mert a nagy hő hatására az enzimek elbomlanak! A fenyőmézben található kobalt, réz, folsav, elősegíti a vas beépülését, ezért vashiány esetén érdemes mákkal vagy mákolajjal keverve fogyasztani, hetente 2-3-szor, 1:1 arányban.

Készítsünk házilag fenyő(s)mézet!

1. Vegyél egy fél kg mézet - én általában akácmézet tartok itthon így most ebből készítettem..
2. Figyeld a fenyőfákat, azt az időszakot, amikor a fenyőn a friss hajtás kipattan.
3. Várd meg, míg egy kicsit fejlődik, de ne várd meg, míg megfásodik. Szedegess le a friss hajtásból és mosd meg gondosan folyó víz alatt.
4. Egy konyhatörlőn hagyd megszáradni, és helyezd a hajtásokat egy befőttes üvegbe.
5. Öntsd rá a mézet és tedd ki 1-2 hónapig a napra.
A meleg idő, a napsütés, természetes módon választja ki a fenyőhajtásokból a jótékony hatású hatóanyagokat és illóolajakat. A mézet utána már csak egy szitán át kell önteni egy másik üvegbe. A szitában maradt fenyőfahegyeket forró teával leönthetjük, így a rajta lévő méz nem vész kárba!

Kíváncsian várom, hogy valóban sötétedik e a méz, esetleg zöldes színűvé is válik?
A telet annyira nem várom, de egyszer úgyis eljön... majd akkor veszem elő ezt a májusban készített gyógyszert,

Készítsd el Te is, kóstoljuk meg együtt télen finom fenyőmézet!

2015. május 13.
BioWell - Anikó

Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: