Témakör: 30 NAPOS KIHÍVÁS

23. nap

A fogyókúra célja, fontossága és jelentősége - olyan megközelítésben, ahogyan még nem olvastad

Ha ma megcsinálod az előírt 190 guggolást, esküszöm holnap pihenőnap lesz! :-)
Ha végeztél, akkor ma egy kis számvetést végzünk fogyókúra terén - hogyan, miért tegyük és mi a jelentősége, pozitív következményei annak, ha megszabadulunk a felesleges kilóktól?

Ma minden korszerű fogyókúrának és diétás programnak hármas célt kell teljesítenie:

1. Megszabadítani a szervezetet a feleslegesen lerakódott zsírszövettől, de úgy, hogy közben az értékes fehérjéket tartalmazó szövetek (izomszövet, belső szervek) ne épüljenek le, ne károsodjanak.

2. Az étrend változásának olyannak kell lennie, ami révén csökken a szív és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek valószínűsége.

3. A hatásnak nem átmenetinek, hanem tartósnak kell lennie.

Nincs szánalmasabb, mint a lefogyasztott kövér ember. Tudnunk kell, hogy a fogyás során a zsírsejtekben a raktárak kiürülhetnek, de a zsírsejtek száma nem csökken egy darabbal sem. Ezért a lefogyasztott kövér ember a zsírsejtek vonatkozásában mindig kövér ember marad, tehát igen hamar visszaszedheti a keservesen leadott kilókat, ha az ajánlott étrend nem megfelelő. Ezért fontos megjegyezni, hogy nem kúrát kell végeznie, hanem életmódot váltania!

De haladjunk pontonként…

1. Ahhoz, hogy az étrend megváltoztatása ne járjon izomtömeg veszteséggel, megfelelő mennyiségű és intenzitású, rendszeres testmozgás szükséges, és a fehérje bevitel sem csökkenhet 0,8g/testsúly kg alá. Ugyanakkor a túlzott és egyoldalú fehérje és zsír bevitel kerülendő (Atkins!). Mint tudjuk, dr. Atkins is szívinfarktusban hunyt el, nem túl magas életkorban.

Ő annak az elméletnek az áldozata lett, ami úgy szólt, hogy a szervezet a zsírokat mindig a „szénhidrátok tüzében” égeti el. Egy darabig ez működik is, de a szénhidrátok tartós megszorítása oda vezet, hogy a szervezet a saját fehérjéit, aminosavait bontja le és alakítja át cukorrá, így a kezdeti fogyás, hízásba csap át néhány hónapon belül. Atkins dr. is kövéren halt meg.

2. Általános vélekedés szerint a daganatos betegségek egyharmada megfelelő táplálkozással megelőzhető. Ma háromszor több sót fogyasztunk, mint amennyire szervezetünknek szüksége van (az ajánlott napi bevitel 4g), ez pedig magas vérnyomást, közvetve agyvérzést, infarktust okozhat. A sok sónak szerepe van a gyomorrák kialakulásában is (bár ez a rákfajta csökkent az utóbbi időben, mivel kevesebb füstöléssel tartósított ételt eszünk, hála a hűtőgépek elterjedésének).

A pácolás, füstölés lehet az oka annak, hogy ma a vastag és végbél rákok vonatkozásában listavezetők vagyunk. Ilyenkor sok nitrit keletkezik, ami rákkeltő. De ugyanez történik akkor is, ha nitrátos vizet iszunk (falusi ásott kutak).

A brokkoli, a fokhagyma, a cékla és a zöldhagyma védelmet nyújthat a gyomorrák ellen. Az állati zsiradékok csökkentése, a cékla, a paradicsom, a sárgarépa, a citrus-félék hatásosak a vastagbél, végbél, szájüreg, nyelőcső, garat és tüdőrákkal szemben.

Ugyanez igaz a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztására is.

A zöldségek, gyümölcsök, főzelékek fogyasztásával részben megelőzhető a gége, a hasnyálmirigy, a mell, a petefészek, a méhnyak, a pajzsmirigy, a prosztata és veserákok kialakulása.

3. Ha azt szeretnénk, hogy a hatás tartós legyen, akkor innunk kell. Jó minőségű, zöld növényekből összeállított italokat, tiszta vizet, mert inni így is, úgyis muszáj.

Ha már iszunk, akkor igyuk ezeknek a zöldségeknek a koktéljait, mert így két legyet ütünk egy csapásra: bevisszük a megfelelő folyadék- vitamin- és ásványi anyag mennyiséget és közben nem hízunk el, sőt fogyhatunk.

Minden napra egy tipp, jó tanács, hogy jól nézz ki a fürdőruhádban! Javaslom, nézd meg az előző és a következő bejegyzést is!

2014. május 20.
BioWell - Anikó

Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: