Témakör: Ötletek, házi praktikák

2015. évi nagy BioWell spórolás - kihívás

Mit kezdenél vele, ha lenne év végére 70-80 ezer Ft talált pénzed?
Hogyan lehetséges ez? Olvass tovább!

Elérkezett az új esztendő, az év eleje mindig a nagy fogadkozások ideje. Ez az időszak jó ok arra, hogy megfogadjuk, hogy valamit másképpen fogunk csinálni az új esztendőben mint eddig.

Sokan ilyenkor kezdenek nagy diétába vagy fogyókúrába - bár a téli időszak nem igazán megfelelő erre, hiszen a szervezetünk ilyenkor raktároz, alkalmasabb tavasszal belefogni.
Sokan elhatározzák, hogy életmódot váltanak, hogy megpróbálnak egészségesebben étkezni, többet fognak mozogni, esetleg elkezdenek edzőterembe járni.
Mások jobban odafigyelnek a vásárlásaikra, vagyis igyekeznek jobban megfogni a pénzt. Erre találtam egy remek megoldást, amit szeretnék megosztani Veletek.

Az ötletet ITT találtam, és bevallom nagyon megtetszett, így én is elhatároztam, hogy ezévtől alkalmazni fogom ezt a kis megtakarítási trükköt. Az oldalon több táblázatot is találsz, sőt letölthetsz egy számolót is, mellyel különböző összegekkel kalkulálni is tudsz.

Bizonyára Veled is előfordult már, hogy szerettél volna venni valamit, amire nem volt meg a kereted, így lemondtál róla. Gondolom Te is ismered ezt az érzést, hogy le kell mondanod valamiről, mert más sokkal fontosabbnak bizonyul.
Milyen jó lenne, ha erre az esetre lenne egy kis "pénzmag", amihez hozzá lehetne nyúlni és magadra is költhetnél egy kicsit többet.

Mindig azt szoktam mondani, hogy a gyermekeinknek mi szülők vagyunk a példaképei, ha ők azt fogják látni, hogy anya vagy apa gyűjtöget egy kis pénzt és örül annak, hogy abból a kis megspórolt pénzecskéből meg tudta venni az áhított ajándékot magának vagy másnak, akkor ezt a jó példát ők is követni fogják. Sőt, ha adsz a gyermekednek zsebpénzt, akkor akár ő is elkezdheti a gyűjtögetést természetesen kisebb tételben.

Ezt a spórolási lehetőséget igazán kivitelezhetőnek találtam, főként, hogy mindenki a saját pénztárcája szerint szabhatja meg, hogy mennyit tesz félre hetente, havonta.
Nekem két lányom van, akiknek mindig van valami szuper kívánságuk, ami általában hirtelen a derült égből jön, így arra gondoltam, hogy a spórolást ezeknek a kívánságoknak a teljesítésére szeretném majd fordítani.

Gondolkozz Te is egy kicsit, hiszen ez az első lépés... mire költenéd... ha lenne...
Ha lenne év végére mondjuk 70-80 ezer Ft talált pénzed, akkor mire költenéd 2016-ban?

Ha végigcsinálod 2015-ben ezt az egyszerű megtakarítási trükköt, akkor például

- megveheted magadnak azt a valamit amiről eddig lemondtál
- többet fordíthatsz olyan dologra, amire eddig nem telt
- egészségesebb ételeket vásárolhatsz, mellyel a családod egészségét őrizheted meg hosszú távon
- megveheted a család minden tagjának a névnapi-szülinapi-karácsonyi ajándékát minden nehézség nélkül...
Te döntheted el szabadon, hogy mire költöd a félretett "pénzmagodat"!


Persze mindezt csak az első spórolással eltelt év után teheted meg könnyedén, viszont ha ezt folytatod az elkövetkezendő években, hidd el, nagy könnyebbséget fog hozni az a tény, hogy van rá pénzed! Nem kell mástól vagy a banktól kölcsönkérni, mert van saját kis tőkéd! Nem jó érzés? De!

Ezenkívül az év során bármikor jöhet egy váratlan esemény ami kiadással jár, pl elromlik a mosógép, ebben az esetben is van mihez nyúlnod, ami megoldja a problémát. Ilyenkor viszont lehetőség szerint célszerű visszapótolni a kiesett összeget.

Ha már eléggé felkeltettem az érdeklődésedet, akkor lássuk hogyan működik a 2015. évi nagy BioWell spórolás-kihívás?

A nagy szó inkább a kihívásra értendő, mert az első évben ez igazán kihívást jelenthet.

Hogyan lesz év végére kb 70 ezer Ft megtakarított pénzed?

Vegyél elő egy (vagy több) befőttes üveget, díszítheted egy picikét, hiszen ez lesz a Te saját bankod, majd nyomtasd ki az alábbi képet és tedd az üveg(ek)be...
A képre kattintva nagy méretben láthatod
A táblázatban láthatod, hogy az adott héten mennyi pénzt kell belespórolnod az üveg(ek)be. Ha egész évben betartod a szabályt, akkor a lista végén látható összeg fog csücsülni év végén a Te kis saját bankodban!

Mivel én a lányaimnak szeretnék most gyűjteni, ezért nekem most 2 üvegem van, de lehet hogy magamnak/magunknak is készítek egyet, hogy én/mi se maradjunk ki a jóból!
Ime a mi sporbankunk:
Fentebb említettem, hogy a "receptötletet" ITT találtam, viszont én ezt egy kissé átalakítottam.
Az év vége felé, amikor jön az iskolakezdés, a fűtési szezon és a karácsony, az ottani számításokkal lehet, hogy sokan nem tudnák teljesíteni a feladatot, hogy egyre több pénzt tegyenek az üvegbe. Ezért én az év közepétől visszafordítottam, vagyis év közepéig egyre több pénzt teszünk a bankunkba, majd onnan ismét egyre kevesebbet, így az a pár száz Ft karácsony táján sem jelent majd problémát.

Így számolva, havi bontásban ekkora összegek kerülnek a bankunkba:

január - 1500.-Ft
február - 3000.-Ft
március - 4600.-Ft
április - 8000.-Ft
május - 8200.-Ft
június - 9800.-Ft
július - 12500.-Ft
augusztus - 8200.-Ft
szeptember - 6600.-Ft
október - 6000.-Ft
november - 3000.-Ft
december -1500.-Ft

Ugye ez nem lehetetlen?
Készítsd el a saját bankodat és kezdj el gyűjteni a jövő(d)re!
Ha lehetőséged van nyiss több üvegbankot magatoknak és a gyermekeiteknek akár külön-külön is!

2015. január 09.
BioWell - Anikó

Megosztás a Facebook-on

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: