Most ezt látod:
Vegyszermentes konyha / Gyógyteák, teafüvek

Ribizlilevél

Vérnyomáscsökkentőként való alkalmazását azoknak ajánljuk, akik a magas vérnyomás mellett vese, hólyagbántalmakkal is küzdenek, vagy ízületi panaszai is vannak

ebben a kiszerelésben:
egységár
50 gr
320 Ft/db
db
Ribizlilevél

Levelének teája vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és izzasztó hatású. Hólyag és vese- illetve prosztatabetegségekre is ajánlják. Friss levelei szétdörzsölve enyhítik a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket.
Sokkal kevésbé ismert a szárított ribizlilevélből készült tea haszna. A népgyógyászat már régóta használja reumás és köszvényes panaszok kezelésére. A reumás panaszok kiújulása már rövid használat után (4-6 héten át napi 2 csésze tea elfogyasztása javasolt) is ritkábbá és enyhébbé válik.

A levél kivonatának gyógyhatásai
A népgyógyászatban a leveléből készített teát szamárköhögésre, reumás ízületi bántalmak ellen, vizelethajtóként, vérnyomáscsökkentőként, külsőleg fekélyes sebek kezelésére, légúti fertőzések esetén gargarizálásra, torok- és szájöblögetőnek, fogínygyulladáskor ecsetelőként használják.

Vérnyomáscsökkentő hatása
A fekete ribiszke leveléből főzött tea vérnyomáscsökkentő hatását állatkísérletekben (kutyán, macskán) 1968-ban igazolták.
A levélből készült forrázatnak van a leggyengébb vérnyomáscsökkentő hatása. A főzet erősebb hatású, de nem éri el a szárazkivonat (extractum siccum) vérnyomáscsökkentő hatását, amely a legeredményesebbnek bizonyult.

Vizelethajtó hatása
A levélkivonatok vizelethajtó, sóürítő hatású.

Nyugtató hatása
Rácz-Kottilla Erzsébet és Kovács Sándor vizsgálta a fekete ribiszke levélkivonatának nyugtató hatását. Megállapították, hogy a vadon termő és termesztett fekete ribiszke levélkivonatainak nyugtató hatása gyakorlatilag azonos nagyságrendűnek tekinthető. Vizsgálataik során kitűnt, hogy a nyugtató hatás már az első órában igen kifejezetten jelentkezik, a második, harmadik órában tovább fokozódik.

Érelmeszesedést csökkentő hatása
Kísérletek igazolták a fekete ribiszke levélkivonatának zsíranyagcserére kifejtett hatását.
A kivonat pozitív hatását a már kialakult érelmeszesedés esetén is tapasztalták.

Antibiotikus hatása
Kísérletekkel a fekete ribiszke levélkivonatának és a félszintetikus flavonszármazékoknak a baktériumölő hatását igazolták.

Gyuri bácsi a bükki füvesember ajánlása szerinti alkalmazása

Vérnyomáscsökkentésre:

160-180 Hgmm-es vérnyomásnál napi egy alkalommal kell elfogyasztani a nap bármely szakaszában.

180 Hgmm felett reggel és este 1-1- csésze tea amíg a vérnyomás le nem megy 180 Hgmm alá. Innentől elég 1 csésze tea.

Ha a vérnyomás 140 Hgmm körüli értékre beáll, két-háromnaponként elegendő 1 csésze tea.

Vese- és hólyagbántalmakra, reumás ízületi fájdalomra két hétig minden reggel egy csésze tea. Két, esetleg három hónaponként a kéthetes kúrát meg kell ismételni.

Légúti tisztítóként

„Légúti tisztítóként napi egy csésze tea hosszan elkortyolgatva, addig, míg nem érzik, hogy a levegő szabadon jár a légutakon keresztül. Vastartalmánál fogva vérképző, emésztés- és étvágyjavító tulajdonsága is van.”

Nem kívánt mellékhatásai nem ismertek. Terhesek, szoptatósok is fogyaszthatják

Ribizlilevél tea készítése és alkalmazása: Csészénként 1 púpozott teáskanál ribizli levelet fél liter vízzel leforrázunk, de nem főzzük, 1 percig állni hagyjuk, leszűrjük. Mézzel ízesíthetjük, naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle. Minden évben kúraszerűen fogyasztható. Élvezeti teaként, gyermekek részére is ajánlható.

Teáink a FITODRY Gyógy- és Fűszernövény Feldolgozó Kft. termékei.Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó témák, receptek:

Gyógynövények - magas vérnyomásra

Hogyan fordíthatod a javadra a természet patikájának áldásos hatásait magas vérnyomás és egyéb érrendszeri betegségek esetén? Néhány példa a teljesség igénye nélkül...

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: