Most ezt látod:
Vegyszermentes konyha / Lisztek, magok, porok

Paleolit lenmagliszt

A lenmagliszt fogyasztása magas fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrádba is beépítheted!

ebben a kiszerelésben:
egységár
300 gr
390 Ft/db
db
Elfogyott, nem rendelhető.
A lenmagliszt magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag forrás. Fehérjetartalma miatt fogyasztása vegetáriánusoknak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók,, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe. A lenmagot számos jótékony egészségmegőrző hatása miatt érdemes fogyasztani, a belőle készült liszt részben vagy egészben helyettesíti a receptekben előírt liszt mennyiségét.

A lenmagliszt előállítása:

Hidegen kipréselik az olajat a lenmagból, majd finomra őrlik így készül a lenmagliszt, melyet magas rost és fitoösztrogén (lignan) tartalma mellett kiváló beltartalmi értéke tesz különlegessé. A zsírszegényített lenmagőrlemény a zsíros lenmagból hideg sajtolással gyártott, káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban és nyálkaanyagokban gazdag, értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat valamint lenmagolajat is tartalmazó termék nagy teljesítményű őrlőgépekkel megőrölt formája. Hasznos forrása a vasnak, a kénnek, a cinknek és a klórnak is.

Rendszeres fogyasztása segíti a gyulladásos folyamatok, egyes allergiák, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a vérrögképződés és a bélbetegségek megelőzését. A lenmagliszt a hidegen sajtolásnak köszönhetően, koncentráltabb lenmag áll elő, így méreganyag és koleszterinmegkötő hatása erősebb lesz. A lenmagliszt hőkezelt (sütött-főzött) ételekben is jól felhasználható, tojás helyett alkalmazható „kötőanyag”. A gyártás során a lenmag feltáródik, így az őrlemény anyagai jól hasznosulnak a szervezetben.

Fehérjetartalma magas, 33-36%, fehérjeértéke is kiemelkedő. Élelmi rost tartalma – amely szintén igen magas, 9-10% - a bélrendszer és keringés védelmét, a nyálkahártyák megóvását valamint a vércukorszint egyensúlyban tartását is támogatja. Kiemelt élettani szerepe miatt a magas rosttartalmú lenmagliszt ajánlható „ér- és bélvédő” kenyerek, magasabb protein-, nyomelem- és rosttartalmú pékáruk, pástétomok, fasírtok otthoni készítéséhez, illetve levesekbe, főzelékekbe, készételbe, pépes állagú élelmi anyagokhoz keverve. Felhasználható szív-és érrendszeri, bél- és ízületi betegek, cukorbetegek, székrekedéssel, aranyérrel és légzőszervi problémákkal küzdők, fogyni vágyók diétájában.

A lenmagliszt használatának számos előnye:

- A liszt egy részének helyettesítése lenmagliszttel növeli a pékáru rost-, vitamin-, ásványianyag- és fehérjetartalmát, miközben csökkenti kalóriaértékét és szénhidrát tartalmát.
- Agyműködést serkentő és koleszterinszint csökkentő hatása miatt ér- és szívbetegségben szenvedőknek ajánlott a fogyasztása.
- Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélmegbetegedések, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is sikerrel alkalmazzák. Omega-3 (linolénsav) tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében.

A lenmaglisztet fitoösztrogén-(lignan-)tartalma is különlegessé teszi.A lignanok a produktív korban lévő nők esetében elősegíthetik a peteérést, a változó korhoz közeledő nőknél pedig csökkenthetik a menopauza kellemetlen tüneteit, mint például a rendszertelen menstruációs ciklust, a mellben kialakuló cisztákat és a hormonális ingadozásnak köszönhető hangulatváltozást. A fitoösztrogének számos daganat és rák kialakulása ellen is védenek, például a prosztatarák vagy a vastagbélrák ellen.

A lenmaglisztnek a magnézium-tartalma is magas, ezért fogyasztásával csökkenhetnek az alacsony magnéziumszint következtében kialakuló tünetek, mint például a migrén, a szívroham vagy az asztma.
Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele, valamint megelőzhető az aranyér kialakulása. Számos bélrendszeri problémát kiküszöbölhetünk és betegséget gyógyíthatunk lenmagliszt rendszeres fogyasztásával.

Óvd a bélrendszered nyálkahártyáját, előzd meg a székrekedést ezzel a kúrával:

Első hét: keverj 1 teáskanál lenmaglisztet 0,5 dl vízhez
Második hét 2 teáskanál lenmaglisztet adj 0,5 dl vízhez
Harmadik hét: 3 teáskanál lenmagliszt és 0,5 dl víz keverék

A keverékeket naponta készítsd el, és miután elkészítetted, készítsd el a következő napit is, mert minimum 8 órát állni kell neki, hogy a lenmag(liszt) egy kicsit duzzadjon a vízben. Minden nap fogyaszd el az elkészített mennyiséget. Ha magában nem tudod megenni, keverd joghurtba, kefírbe, vagy amit szeretsz.
FIGYELEM! A kúra ideje alatt napi 1,5-2 l vizet mindenképpen meg kell inni! Ez azért nagyon fontos, mert a lenmag(liszt is) folyadék hatására megduzzad, majd újra visszahúzódik, ezáltal elősegíti a bélmozgást.

Átlagos tápérték (100 g termékben):

Fehérje: 34,7 g
Zsír: 98,3 g
Rost: 35 g
Szénhidrát: 14 g
Omega3: 4 g
Omega6: 2 g
Energia: 1020 kJ/ 249 kcal

Kiszerelés: 300 g,


Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó témák, receptek:

Szénhidrátcsökkentett lenmaglisztes kiflik

Az elhízás, a túlsúly oka a napi szintű túlzásba vitt szénhidrátfogyasztás, így ha egészségesen szeretnél étkezni, fogyni visszahízás nélkül, nincs mit tenni... oda kell figyelned az ételeid szénhidráttartalmára!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2017-04-23, 12:36 Alexa0225:

Sziasztok!

A lenmag liszttel kapcsolatban lenne az a kérdésem, hogy ha mondjuk muffint vagy palacsintát szeretnék sütni belőle, akkor mire kell figyelnem? -azt olvastam róla, hogy ételek sűrítéséhez használják, de én szeretném sütemények készítésére használni.
Egyszer sütöttem belőle muffint, a hagyományos liszttel készülő muffin receptje alapján, és mivel nem ismertem a lenmag lisztet, emiatt nagyon tömény, masszív, kemény és száraz lett a muffin. Abban tudtok segíteni, mit rontottam el?

Nagyon köszönöm előre is!

Alexandra