Most ezt látod:
Vegyszermentes konyha / Hidegen sajtolt olajok, zsírok

Kókuszzsír - Természet áldása

A kókuszolajat évezredek óta fogyasztják az emberek a trópusokon. Napjainkban egyre inkább a figyelem központjába kerül Európában is, számos előnyös tulajdonsága miatt.

ebben a kiszerelésben:
egységár
1000 ml
1390 Ft/db
db
Elfogyott, nem rendelhető.
Termékünk a kíméletes előállítási módnak köszönhetően nem tartalmaz egészségre káros katalizátor- és oldószermaradványokat, bomlástermékeket. A kókuszolajat a kókuszdió szárított magjából állítják elő vegyi anyagok felhasználása nélkül, mechanikus úton, préseléssel.

Az így előállított olaj a „szűz” kókuszolaj, melyen még érződik a friss kókusz illata és íze. A szűz olaj tisztítása jellemzően fizikai eljárással (ún. RBD) történik, az így kapott olaj a „finomított kókuszolaj” (élelmiszerkönyvi és gyógyszerkönyvi megnevezés). A finomított kókuszolaj szagtalan és semleges ízű.

A - nem hidrogénezett- kókuszolaj nem tartalmaz transzzsírsavakat sem, amelyek rendkívül ártalmasak. A növényi étolajokat technológiai tulajdonságaik megváltoztatása céljából hidrogénezik – a hidrogénezett növényi olaj kevésbé avasodik, jól fagyasztható, eltarthatósági ideje hosszabb, szobahőmérsékleten szilárd, így jobban kezelhető.

A kókuszolaj technológiai tulajdonságai hidrogénezés nélkül is kedvezőek, így csak ritkán hidrogénezik. (A transzzsírsavak a hidrogénezés során keletkeznek). Zsírsavösszetételéből következően (a közepes molekulatömegű zsírsavak magas aránya) jellemzően 23-26 ºC körül válik csak folyékonnyá, ezért szokták kókuszzsírnak is nevezni.
(A hidrogénezett kókuszolaj olvadáspontja 30 ˚C felett van.)

Kémiailag stabil, kevésbé hajlamos avasodásra, hő hatására bekövetkező oxidációra, ezért a többi növényi olajtól eltérően, sütéshez többször is felhasználható (szűrni kell!), nem keletkeznek benne egészségre káros bomlástermékek, rákkeltő anyagok.

A kókuszolaj zsírsavösszetétele a többi növényi étolajhoz és étkezési zsírhoz hasonlítva rendkívül sajátos – mintegy 90%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, melyek kb. 50 %-át a laurinsav adja. (A babassuolaj és a pálmamagolaj hasonló összetételű).

A telített zsírsavak általában nem egészségesek – emésztésük megterheli a szervezetet, lebontásukhoz enzimek szükségesek, melyeket az epe és a hasnyálmirigy termel, növelik a vér triglicerid szintjét, ami megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
Ez alól kivételek a kis- és közepes szénláncú zsírsavak gliceridjei, melyek a kókuszolaj legnagyobb mennyiségben előforduló alkotói. Emésztésükhöz nem szükséges enzim (a lipáz enzim a hosszú szénláncú zsírsavak két szélső molekuláját hasítja le), a májban közvetlenül szívódnak fel, így azonnali energiát biztosítanak a sejtek számára. Tehát a kókuszolaj könnyen emészthető.

A kókuszolajról azt tartják, hogy erősíti az immunrendszert. Ez a tulajdonság feltételezhetően a laurinsav és a kaprinsav jelenlétével függ össze.
E két anyagot az anyatejben is megtaláljuk, amiről már régen bebizonyították, hogy a csecsemő első életévében alapvető szerepet játszik abban, hogy a gyermeket megóvja a különböző fertőzésektől, kórokozóktól, baktériumoktól, vírusoktól és gombáktól.

Az étkezési felhasználás mellett a kókuszolaj bőrápolásra is kitűnő!
Minden jó tulajdonsága ellenére a kókuszolaj mellett, kiegészítésként ajánlott más, jó minőségű, hidegen sajtolt növényi étolajok fogyasztása is, mivel a kókuszolajban nem található meg minden, - a szervezet számára szükséges,- ún. esszenciális zsírsav.

Kiszerelés: 1000 ml


Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó témák, receptek:

Paleo mákos - kókuszos - banános - almás pite

Szereted az édességet? Hoztunk Neked egy nagyon könnyen elkészíthető liszt(glutén)- és tejmentes egészséges finomságot. Megkínálhatunk?

Rántott hús - egészségesen

Igazi klasszikus hétvégi és ünnepnapi magyar étel a rántott hús. Tudtad, hogy egészséges formában is el lehet készíteni? Gyere és elmondom, hogyan csináld!

Ultrafincsi vegán kókuszgolyó

Szereted a raffaellot? Én is! Ezért készítettem egy hiper-szuper-ultra-giga finom kókuszgolyót, ami a raffaellonál ezerszer egészségesebb!

Aranytej - az életelixír

Köztudott, hogy a kurkumának számos jótékony hatása van a szervezetünkre, erről az italról pedig azt állítják, hogy megváltoztathatja az életünket! Azonnal elkészítettem!

Tojáskrém

Főtt tojás, 1-2 összetevő, fűszerek és kész a finom tojáskrém!

Barátom a palacsinta

ALAKBARÁT módon... már megint palacsinta! És még mindig imádom!

Házi cukormentes csokoládé

Édesszájúak figyelem! Szerintem világszám recept következik!

Szénhidrátcsökkentett lenmaglisztes kiflik

Az elhízás, a túlsúly oka a napi szintű túlzásba vitt szénhidrátfogyasztás, így ha egészségesen szeretnél étkezni, fogyni visszahízás nélkül, nincs mit tenni... oda kell figyelned az ételeid szénhidráttartalmára!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: