Most ezt látod:
Vegyszermentes konyha / Fűszerek

Fokhagyma

A kutatók mindennapos fokhagymabevitelt javasolnak, melyet nyers formában nehéz kivitelezni, ám ma már kaphatóak kész készítmények is, mint a szárított fokhagymaszelet, a granulátum vagy a fokhagymapor

ebben a kiszerelésben:
egységár
50 gr fokhagymapor
270 Ft/db
db
30 gr szeletelt
300 Ft/db
db
50 gr granulátum
300 Ft/db
db
Elfogyott, nem rendelhető.

A fokhagyma - Allium sativum L.

Gyógy-, és fűszernövény, melynek a föld alatti gerezdekből álló gumója fogyasztható, felvágva erőteljes aromával rendelkezik. Termékünk természetes fehér vagy enyhén sárgás szeletek mely a fokhagyma gerezdek szeletelésével és lassú kíméletes szárításával készül.

A hiedelemmel ellentétben a kedvező hatás eléréséhez nem szükséges nyersen fogyasztani. A jellegzetes fokhagymaillatnak nincs semmi köze a növény gyógyhatásához. Például az érlelt, szagtalanított fokhagyma még hatékonyabban fejti ki hatását az elöregedést okozó sejtsérülések kivédésében, mint a friss. A lényeg, hogy ökológiai termesztésből származzon maga a növény..

Különleges ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik, egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban.

A fokhagyma szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, C-vitamint tartalmaz.

A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma:

- érelmeszesedés elleni,
- emésztést elősegítő,
- bélfertőtlenítő,
- bélféregűző,
- vérnyomást csökkentő,
- epe- és májműködést elősegítő hatását.

Kiegészítő régi gyógytippek fokhagymára:

Régen mézbe mártott fokhagymát rágtak vitalitásuk megőrzése érdekében. Érdemes különben kipróbálni, nagyon finom a mézben elkevert zúzott fokhagyma pirítós kenyérrel.
* Nátha esetén lélegezd be az apróra vágott fokhagyma illatát
* Depresszió, gyomor- és bélproblémák megszüntetésére régen fokhagymapálinkát fogyasztottak
* Adenosin tartalma megakadályozza a vérlemezek felgyülemlését, ezáltal a trombózis kialakulását
* Jó a csontritkulás megelőzésére.
* A cystein hatóanyag méregtelenítő hatású, közvetlenül hat a májra, regenerálja azt.
* A vérnyomást szabályozza. Tartós fogyasztása esetén az alacsony és a magas vérnyomás egyaránt ideálissá válik.
* A magas vérzsírtartalmat csökkenti, e tulajdonsága miatt a trombózis, érelmeszesedés, infarktus megelőzhető..
* Szeléntartalma a korai szakaszban lévő rákot gyógyítja, de allergia, ízületi betegség, reuma, radioaktív sugárzás hatásának csökkentésére is jelentős hatású.
* Jódtartalma miatt pajzsmirigybetegségre jó.

Lázcsillapítónak keverj össze fél liter kefirt fél liter vízzel, 2-4 gerezd zúzott fokhagymával, kevés sóval. Tisztít, fertőtlenít, hűsít.

Vesebajoknál, vesekövek esetén a fokhagymagerezdeket apróra vágva fehér borban főzd meg, a fokhagymadarabokat éhgyomorra reggel kevés borban fogyaszd..

Gyomorpanaszok, emésztési zavarok esetén vodkába áztass 1 rész fokhagymát 2 rész alkoholt 2 hétig. naponta 1-1 kiskanállal vegyél be belőle.

Elhízás és alacsony vérnyomás esetén, de fiatalító szerként is hatásos a fokhagymás citromlé fogyasztása. Összevágott gerezdeket tedd hígítatlan citromlébe, 1 napi áztatás után, napi 1 teáskanálnyit 1 pohár meleg vízben feloldva fogyaszd.

Idegfeszültség, agyi érgörcs esetén tegyél 1 pohár forró tejbe 1 gerezd zúzott fokhagymát és idd meg.

Fülfájásnál 1 csepp fokhagymalevet cseppents a fülbe, gézcsíkkal zárd le.

Meghűlésnél talpad, tenyered, és a mellkasod dörzsöld be nyers fokhagymával.

Izületi fájdalom esetén kenőcsöt készíthetsz, 2-3 gerezd fokhagymát keverj el zsírban és ezt használd a fájó felületen, vagy bedörzsölőként alkalmazz almaecetbe áztatott zúzott fokhagymát.

A földből felszedés után a fokhagyma hatóanyagai a tárolás során folyamatosan bomlanak. Ezt a veszteséget csökkentheted, ha a frissen felszedett fokhagymát ecetbe vagy mézbe teszed el.

Gondot okozhat a fokhagyma "illata". Nos, ezen könnyedén segíthetsz, ha tejben, vagy joghurtban fogyasztod a fokhagymát, vagy ha petrezselyemzöldet, erős aromájú fűszert - kakukkfüvet, köményt, borókát - rágcsálsz a fogyasztása után.


Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó témák, receptek:

Tavaszi rakottas

Hozok egy kis tavaszt, ha nem jönne magától! Egy igazi vitaminbombát készítettem : csőben sült bimbóskel, sárgarépás csirkemellel.

Rántott hús - egészségesen

Igazi klasszikus hétvégi és ünnepnapi magyar étel a rántott hús. Tudtad, hogy egészséges formában is el lehet készíteni? Gyere és elmondom, hogyan csináld!

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet:


2013-10-31, 11:09 Hajnika12:

Elég szomorú a fokhagymaporon és a C vitaminon is azt látni,hogy származási ország Kína..

KOMMENT: 2013-10-31, 11:20 BioWell mondja:

Kedves Hajnika12!

Teljesen igazad van, de a bolti készítményekre, fűszerkeverékekre sem írják rá a származási helyet... pl a fűszerkeverék összetevőire. Sőt a C vitaminkészítményekre sem írják rá. Sajnos ezek nagy része külföldről származik. Webáruházunk igyekszik főleg magyar termékeket értékesíteni, de ezeknél a termékeknél nehéz találni magyar előállítót.

Friss termékeknél, zöldségek és gyümölcsök esetében, ahol ki van téve nagy mennyiségben ládában, - az üzletekben - azon sincs feltüntetve a származási hely.
Ezt mi sem tartjuk helyesnek, de szinte elkerülhetetlen.

BioWell - Anikó