Most ezt látod:
Vegyszermentes konyha / Gyógyteák, teafüvek

Áfonyabogyó

Áfonya, a csodabogyó! Kicsit savanyú, de nagyon finom és egészséges! Különösen ajánljuk monitorra naphosszat meredőknek!

ebben a kiszerelésben:
egységár
50 gr
390 Ft/db
db
A vörös áfonya hegyvidéki, piros gyümölcsű faj, nagyon savanyú íze miatt csak feldolgozott formában fogyasztjuk. Magyarországon például a Zempléni hegységben, a Mecsekben, az Őrségben, a Kőszegi hegységben fordul elő, de jóval ritkább, mint fekete rokona.

Csodabogyó

Az áfonya növényi rostokat adó pektint, gyümölcs savakat, cukrokat, A-, B1- C- és D-vitamint tartalmaz bőségesen, kiemelkedően magas a káliumtartalma, van benne kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, vas, továbbá gyökfogó flavonoidokat főleg antociánokat nyújt nagy mennyiségben. Gyógyhatását elsőként Bingeni Hildegard apátnő írja le a középkorban.

Az áfonya lé vagy lekvár formájában a szembetegségek természetes gyógyszere, használják a szem különböző betegségeire szürke és zöld hályog, cukorbetegség miatt keletkező látási zavarok ellen, s mivel sok A vitamint tartalmaz, a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

Egész nap a monitort bámulod? Rágcsálj közben egy kevés áfonyát!

Az áfonyalekvár manapság is nagy hasznára lehet a számítógép előtt gubbasztóknak, a naphosszat monitorra meredőknek.

A csodabogyó csodálatos hatásai:

- magas antioxidáns tartalma a kötőszövetek és a bőr egészségét segíti
- antibakteriális hatású
- serkenti a keringést
- szív és érrendszeri betegségek gyógyszere
- ösztönzi az immunrendszer védekezését
- csökkenti a koleszterin szintet a vérben
- gátolja a daganatok egyes fajtáinak kialakulását
- megőrzi az agy frissességét
- lassítja a motoros funkciók leépülését
- az öregedéssel járó Alzheimer- és Parkinson kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére
- diétákba is beépíthető
Diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm áfonya csak 42 kalóriát tartalmaz!

Az áfonyabogyóból készített tea kellemes íze miatt mindennapi üdítő folyadékként fogyasztható.
Tejszínnel, joghurttal, vaníliakrémmel is jól harmonizál!

Egy remek recept a vasárnapi ebédhez
Vörösboros áfonyamártás

Amire szükséged lesz hozzá:
2 evőkanál szárított áfonyabogyó
2 alma
2 dl majonéz
1 dl tejszín
1 dl vörösbor
2 szem összetört szegfűszeg
mustár
(nyírfa)cukor
só és
őrölt fehér bors

Elkészítése:

A szárított áfonyát a vörösborban addig főzzük, amíg sűrű pépet kapunk. Ha kihűlt, hozzákeverjük a majonézt, a meghámozott, megtisztított és lereszelt almát, a mustárt, a sót, a fehér borsot, kevés (nyírfa)cukrot, végül belekeverjük a tejszínből vert habot is. Azonnal fogyasztjuk. Tejszínhab nélkül a hűtőszekrényben sokáig eláll, tehát a tejszínt csak fogyasztás előtt keverjük bele!

Teáink a FITODRY Gyógy- és Fűszernövény Feldolgozó Kft. termékei.


Megosztás a Facebook-on

Kapcsolódó témák, receptek:

A vörös hajúak gyógynövényes hajvize

Természetes hajvíz a vörös haj felfrissítésére és ápolására

Ha van kérdésed vagy véleményed, ne tartsd vissza magad!

Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
Nem vagy bejelentkezve!

Üzenet: